Sunday, February 5, 2012

Talang Masin Masak Asam

makan dengan nasi panas memang tasty ><

Bahan-bahan : 
a) Isi ikan masin talang/duri
b) 1 labu bawang besar (potong bulat)
c) 2 ulas bawang putih (hiris memanjang)
d) 1 biji cili besar merah/hijau (potong memanjang)
e) Sedikit pati bilis *optional
f) Garam & gula secukupnya
g) Semangkuk kecil air asam jawa

Cara-cara :
1. Basuh & gorengkan isi ikan hingga masak.
2. Tumis bawang besar, bawang putih & cili hingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, pati bilis, garam & gula secukup rasa.
4. Masukkan isi ikan yang telah digoreng tadi.
5. Setelah cukup rasa, boleh la angkat & hidangkan.

p/s : kuantiti untuk bahan-bahan bergantung pada berapa banyak isi ikan yang digunakan.





No comments:

Post a Comment