Bahan-bahannya :
5 ekor sotong saiz besar (bersihkan)
80gm pulut (bersih & toskan)
450ml santan
2 senduk gula merah (cairkan & tapis)
Campur sedikit gula pasir
1 helai daun pandan (simpul)
Garam secukup rasa
Lidi penyucuk
5 ekor sotong saiz besar (bersihkan)
80gm pulut (bersih & toskan)
450ml santan
2 senduk gula merah (cairkan & tapis)
Campur sedikit gula pasir
1 helai daun pandan (simpul)
Garam secukup rasa
Lidi penyucuk
Cara Membuatnya :
1) Masukkan pulut kedalam sotong, jangan terlalu padat kang takde ruang nak mengembang pulutnya.
2) Semat kepala sotong dengan lidi bagi mengelakkan pulut terkeluar semasa proses memasak.
3) Susun sotong kedalam periuk.
4) Masukkan santan, gula merah, garam dan daun pandan.
5) Tutup periuk dan masak menggunakan api yang perlahan selama lebih kurang 1 jam.
6) Perlu dikacau sekali sekala.
Tips :-
a) Boleh lebihkan gula jika suka rasa yang lebih manis.
b) Lebihan kuah yang ada boleh dimakan dengan pulut kukus.
Masak Dari Hati, Masak Dengan Iman... macam pernah dengar ekk (^o^)v
Selamat Mencuba..~
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment