Selepas mencuba beberapa kali, experimen sana sini akhirnya baru la dapat resepi yang kena dengan selera sendiri. Yang penting kena cuba, try and test.. At the end memang dapat la kepuasannya... =D
Bahan A :-
a) 1 ekor ayam
b) 1 labu bawang besar (potong bulat/gelang)
c) 1 biji tomato (belah 6)
d) 2 sudu makan sos tomato
e) Serbuk kunyit
f) Garam & gula secukup rasa
g) Minyak (menggoreng & menumis)
h) Sedikit air untuk kuah
Bahan B (dikisar) :-
a) 20 tangkai cili kering (lebih @ kurangkan ikut kesesuaian citarasa)
b) 2 inci halia
c) 4 ulas bawang putih
d) 1 labu bawang besar (ikut saiz)
e) 2 batang serai
f) 1 biji tomato (ikut saiz)
Cara Memasak :-
1. Ayam dipotong kecil & dibersihkan. Kemudian digaul dengan kunyit & sedikit garam. Goreng sehingga masak.
2. Panaskan minyak yang mencukupi dalam kuali. Tumiskan kesemua bahan yang dikisar hingga garing / berubah warna keperang perangan.
3. Masukkan air sekupnya, sos tomato, gula, garam, bawang & tomato.
4. Setelah semua rasa seimbang, masukkan ayam kemudian gaul hingga rata & sebati.
5. Hidangkan didalam pinggan.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment