Bahan-bahan :
a) 3 ekor ikan cencaru (belah bahagian belakang & bersihkan)
b) Setengah biji kelapa parut
c) 1 biji bawang besar
d) 2 ulas bawang putih
e) 4 biji cili besar merah
f) 1 inci kunyit hidup
g) 2 keping asam keping~jgn besar2, kang rasa masam sgt *(optional)
h) 2 helai daun kunyit dihiris halus
i) Garam secukupnya
Rupa paras kelapa parut yang telah digaul sebati...
Cara membuatnya :
1. Kesemua bahan kecuali asam keping & daun kunyit ditumbuk hingga lumat.
2. Masukkan daun kunyit & asam keping, gaulkan kesemua bahan dengan kelapa parut hingga sebati.
3. Sumbatkan kepala kepada ikan kemudian ikat dengan tali kain. (kalau taknak ikat pun boleh)
4. Boleh digoreng atau dibakar hingga masak. (A/N : saya lebih suka bakar, dapat kurangkan penggunaan minyak)
Tips :
1. Bahan-bahan kena tumbuk, tak boleh blander sebab kalau blander kena guna air tapi resepi ni tak menggunakan air, so get ready la dengan segala perisai ye ^____^.
salam ramadhan. .
ReplyDeleteminta kongsi ye resepi ni..
salam Ramadhan.. ^^
Deletesila.. sila, try jangan tak try =D