Bahan-bahan A (kisar)
a) Cili kering
b) Bawang putih
c) Bawang besar
d) Halia
Bahan-bahan B
a) Ayam dibersihkan
b) 1 batang serai
c) Daun kesum
d) 1 biji tomato
e) 1 cawan air asam jawa
f) Air secukupnya
g) Garam secukupnya
h) Minyak untuk menumis
Cara menbuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing.
2. Masukkan ayam, serai dan gaul seketika kemudian masukkan air asam dan air yang mencukupi.
3. Biarkan hingga ayam empuk.
4. Masukkan tomato, daun kesum & garam. Biarkan hingga kuah agak pekat dan pecah minyak.
5. Sedia untuk dihidang.
A/N : Ni resepi asam peda guna serai tapi secara peribadi saya lebih suka asam pedas Melaka yang tak pakai serai. Tepuk dada tanya selera ^_________^
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment