Bahan-bahan A (Untuk Kulit)
a) Kulit popia secukupnya
b) 1 sudu makan + 1 sudu makan air (dibancuh sebagai gam kulit popia)
c) Minyak masak
Bahan-bahan B (Untuk Sos)
a) 3 sudu makan cili kisar/boh
b) 2 sudu makan sos cili
c) 1 sudu makan cuka
d) 2 sudu makan gula
e) Minyak masak secukupnya
f) Bijan (optional)
1. Sekeping kulit popia dipotong dua.
2. Gulung longgar & gam dihujungnya dengan bancuhan tepung.
3. Potong menjadi 1 inci setiap satu.
4. Goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat & ketepikan.
5. Tumis cili hingga garing. Masukkan sos, cuka, gula, bijan & masak hingga pekat.
6. Masukkan popia & gaul hingga sebati.
7. Angkat & sedia dinikmati.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment