Tuesday, February 26, 2013

[Resepi] Spaghetti Aglio Olio

Ini antara makanan Itali yang paling mudah, sedap & cepat *kepada yang tak suka western food mmg sampi bila-bila la tak sedap*

Bahan-bahan :

1) Spaghetti (ikut suka nak banyak mana)
2) Seafood (sotong, udang & kupang/kepah)
3) Seulas bawang putih
4) Sedikit minyak olive oil / soya/ jagung
5) 1 s/b daun parsli
6) 1 s/b oregano 
7) 1 s/k cili besar dicincang
8) 1 s/k serbuk lada hitam
9) 1/2 @ 1 kiub pati ayam

Cara-cara :
1. Panaskan air & rebus spaghetti selama 10 minit @ hingga lembut.
2. Rebuskan seafood hingga hampir masak.. Air rebusan jangan buang.
3. Panaskan munyak untuk menumis.
4. Masukkan bawang putih, kacau hingga layu. *Jangan bagi hangus* 
5. Masukkan sesenduk air rebusan seafood tadi.
6. Masukkan parsli, oregano, serbuk lada hitam, cili besar & kiub pati ayam.
7. Masukkan spaghetti, masukkan seafood & kacau rata.
8. Sedia untuk dihidang.

p/s : 
a) Mungkin ada yang tertanya-tanya, daun parsli tu apa?... Jawapannya daun sup..
b) Semua bahan-bahan adalah tertakluk kepada berapa banyak spaghetti yang ingin dimasak.

Selamat Mencuba...
Ciao (*^^,)/


0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...