Tuesday, September 2, 2014

Proses IUI : Rezeki Permata Hati Masih Jauh

Sebelum saya teruskan, pastikan ada yang tertanya-tanya IUI tu proses apa.. boleh tengok kat SINI berkenaan IUI..

 Saya menjalani proses IUI sebanyak 3 kali berturut-turut, rehat sebulan lebih kemudian cuba untuk kali keempat, kesemuanya masih gagal.. nampak nya rezeki untuk memiliki permata hati masih jauh walau pun keadaan telur & sperm sangat cantik..  selepas IUI ke-4, doc buat pernilaian semula, sebab clomid tu ada side effect jika ambik terlalu kerap & banyak.. lepas buat perbincangan, doc cadangkan saya dapatkan pandangan & nasihat seorang profesor pakar bahagian infertility di HUKM private wing tingkat 7 dimana terletaknya UKM Specialist Centre.. maka pada Jun 2014 saya menemui Prof Dr Zainul Rashid.. apakah pandangan & nasihat prof akan saya share dlm entry seterusnya...

Laparaskopi : Endometriosis Stage 4 [After Surgery]

Lepas operation luka bedah sembuh dengan baik, dek kerana banyak makan ikan haruan ^^.. tapi hakikat sebenar mmg haruan ngan gamat membantu penyembuhkan luka pembedahan dengan cepat tapi dek kerana terlalu cepat, luka tu akan meninggalkan parut yang tak cantik.. seperti yang saya alami parutnya tersangat jelas timbul dan kelihatan.. lagi satu untuk pesakit yang ada cyst tidak digalakkan ambik haruan/gamat sebab kandungan yang ada dlm haruan/gamat akan mempercepatkan lagi tumbesaran sel2 cyst semula.. saya sendiri pun baru tahu tentang info ni.. 

rawatan selepas pembedahan ni, doc arahkan saya mengambil suntikan lucrin setiap bulan bagi mengawal kedatangan period.. maksudnya selama 6 bulan saya dimonopos kan.. huhu apa boleh buat kan, ikut aje la... lepas selesai 6 bulan lucrin saya terus ambil pil kesuburan clomid & mencuba secara natural sebanyak 2kali, hasilnya tidak berjaya maka saya teruskan dengan rawatan IUI.. IUI tu apa? boleh tengok kat cini ---> ProsesSecaraIUI

p/s : sebarang pertanyaan terus ke xgenatic@gmail.com

Proses Secara IUI

 Apa itu IUI?
IUI bermaksud ‘Intra Uterine Insemination', satu prosedur di mana sperma suami dimasukkan terus kedalam rahim isteri dengan harapan terjadi persenyawaan dan seterusnya kehamilan


Bagaimana IUI dibuat?

IUI sebenarnya adalah prosedur yang ringkas dan mengambil masa yang sekejap untuk di buat. Semasa IUI, satu kateter (tiub) berupa alat plastik kecil yang mengandungi sperma akan dimasukkan kedalam rahim melalui serviks. Ia selalunya mengambil masa kurang dari 3 minit.

Bila dan dimana sperma akan di kumpul?

Sperma boleh dikumpulkan dirumah sekiranya rumah anda dekat dengan klinik anda. Botol steril akan diberikan dimana air mani akan dikumpulkan selepas ejakulasi. Untuk sampel air mani yang segar, ia hendaklah sampai ke klinik dalam masa 1/2 jam selepas ejakulasi. Sekiranya rumah anda jauh dari klinik anda, koleksi air mani akan dibuat diklinik.

Adakah sperma perlu di ‘cuci’ sebelum IUI?

Ya! “Sperm Washing’ perlu dibuat sebelum IUI. Ia mengambil masa lebih kurang 1-2 jam. Sebaik sehaja ia dicuci, IUI akan dilakukan.

Adakah IUI dibuat sebelum atau selepas saya bertelur (ovulasi)?

Selalunya doktor akan membuat IUI disaat-saat ovulasi akan berlaku iaitu 24-36 jam selepas injeksi HCG, iaitu ubat yang bertanggung jawap untuk ovulasi berlaku. Jadi secara umumnya, IUI dibuat 6 jam sebelum ovulasi kerana sperma sebenarnya tidak tahan lama.
Ada juga doktor yang memilih untuk membuat 2 IUI dalam satu kitaran, dalam kes ini, IUI selalunya akan dibuat 12-48 jam selepas injeksi HCG dengan IUI sekurang-kurangnya 12 jam diantaranya.

Adakah jumlah sperma penting IUI?

Sekurang-kurangnya 5 juta sperma diperlukan untuk IUI. Sekiranya jumlahnya lebih rendah, peluang kejayaan juga rendah. Secara umumnya, 20 juta keatas adalah ideal untuk IUI.

Adakah IUI menyakitkan?

Ia tidaklah menyakitkan tetapi anda mungkin merasa sedikit rasa tidak selesa semasa kateter dimasukkan kedalam rahim dan ketidak-selesaan ini lebih kurang sama dengan ketidak-selesaan semasa menjalani ujian PAP.

Adakah saya akan hamil selepas IUI pertama kali?

Seperti juga persenyawaan melalui tabung uji, beberapa kitaran IUI diperlukan sebelum anda berjaya hamil. Ada doktor yang menyarankan dua kali IUI dalam satu kitaran untuk meninggikan peluang hamil. Sekiranya kehamilan tidak berjaya selepas beberapa kali mencuba, mungkin doktor akan menyarankan IVF atau Persenyawaan melalui Tabung Uji.

Bagaimana dengan kadar kejayaan IUI?

iuiIUI secara semulajadi iaitu tanpa pengunaan ubat selalu mempunyai kadar kejayaan yang kecil iaitu 6%. Tetapi sekiranya mengunakan ubat dan injeksi ditambah dengan kehadiran folikel yang berganda, kadar kejayaan boleh mencapai 30%. Jumlah sperma juga boleh menjadi penentu. Sperma yang kurang kualiti memberikan kadar kehamilan yang lebih rendah.Secara keseluruhan, kadar kejayaan untuk satu kali cuba adalah diantara 15-20%.

 

Berapa cepat selepas IUI saya boleh mengambil ujian untuk kehamilan?

Disarankan untuk anda menunggu satu minggu selepas anda ‘missed period’ sebelum membuat ujian kehamilan.

Adakah sebarang risiko berkaitan dengan IUI?

IUI adalah prosedur fertiliti yang kurang memberikan tekanan kepada wanita kerana ia agak ringkas. Walabagaimanapun, ia juga mempunyai beberapa risiko termasuk sakit perut, pendarahan dan ‘spotting’, semasa atau selepas prosedur. Terdapat juga risiko untuk mendapat penyakit kelamin sekiranya suami ada adalah pembawa kuman tersebut. Penggunaan ubatan IUI juga boleh membawa risiko seperti kehamilan kembar, triplets, atau ovarian hyperstimulation syndrome, tetapi dengan pantauan doktor yang rapi,risiko sebegini kurang terjadi.
Credit : PortalAlamHamil

Laparaskopi : Endometriosis Stage 4 [Operation Day]

D-Day

sekitar jam 8.30am dah ditolak ke operation theatre (OT), sebelum diletakkan di stesyen menunggu, ada staff yang datang untuk tanya beberapa personal details dengan operation apa yang dijalani.. kat stesyen menunggu tu dah ada 3/4 patients yang menunggu team doc masing-masin datang ambik.. so lepak la kat situ dalam 5-10 minit sebelum Dr.Awateh (Dr bius) datang dengan team dia untuk bawak masuk ke OT...  

masuk-masuk je dalam OT tu, benda pertama yang rasa adalah sejuk, teramat la sejuk.. dah la baju bedah tu kena longgarkan, dah macam duduk dalam peti sejuk beku dah rasanya, bersyukur jugak Malaysia ni xde winter, kalau pun pakai proper baju, azab jugak la...

second thought, OT tu mcm enter spacecraft je dengan lampu bulat punya la besar tergantung tengah2 bilik tu, dengan segala mcm mesin lagi kat situ, dengan doc & staff2 yang dah ready dalam tu, dah mcm kena culik ngan alien pun ada.. hahaha 

then operasi pun bermula.. Dr bius & pembantu start pasang segala wayar untuk jantung, nadi kt kaki, jari tangan & blood pressure.. bius pun dah di masukkan melalui IV, pedih jugak la rasa.. dr.awateh pasang oxygen mask, bernafas mcm biasa tapi tak boleh rasa mcm nak lemas so tarik nafas panjang & lepas pun panjang was much better.. mmg takde rasa apa2 langsung then terus tak sedar apa-apa..

tahu-tahu dah ada kat recovery station, ada nurse kejutkn.. sedar tapi masih dalam keadaan in and out, sekadar boleh mengangguk atau menggeleng je untuk respond.. nurse cucuk ubat tahan sakit then disorong ke wad semula..  sampai kat wad blood pressure tak boleh nak ambik sebab badan shivering violently, dh letak berlapis2 selimut tak berhenti jugak, sampi la nurse letakkan botol air panas kt sisi badan baru la stop shivering... semuanya gara-gara OT tu teramat la sejuk.. >_<

pembedahan tu dibuat secara laparaskopi, doc tebuk tiga lubang : 1 kat pusat utk masukkan kamera, 1 kat sebelah kiri perut & 1 lagi kat bahagian ari2 utk masukkan penyepit.. saiz lubang tu sepanjang dalam 1 inci aje so senang la nak sembuh..

masuk dalam jam 8.30am keluar sekitar jam 1.00pm.. terus terlena keletihan, dalam kul 5pm baru la dibenarkan untuk minum sikit, alhamdulillah langsung tak muntah.. lepas tu baru la cuba makan sikit2.. malam tu dah makin segar... Alhamdulillah takde rasa sakit sangat, cuma 2 kali je cucuk ubat tahan sakit.. keesokan harinya lepas doc check everything clear, discharge after lunch.. 

Ni sehari selepas operation, punya la minum banyak air sampaikan air yang dmasukkan melalui drip pun tendang balik, darah yang mengalir kt tiub tu.. so cabut awal la drip nya...

Alhamdulillah segalanya berjalan lancar... 

p/s : sebarang pertanyaan boleh terus ke xgenatic@gmail.com

Laparaskopi : Endometriosis Stage 4 [Admitted to the hospital]

seperti dirancang, pagi 13 september 2012 gerak ke hospital putrajaya untuk pendaftaran masuk tapi seperti dijangka hos putrajaya ni sangat la famous maka dengan itu takde katil kosong lagi so daftar nama aje la then balik rumah semula.. pihak hospital akan call jika dah ada kekosongan... so petang tu dalam jam 6pm tiba di hospital semula, selepas settle kan segala urusan kemasukan & deposit sebanyak RM800, bergerak menuju ke ward yang bakal ku huni selama 3D2N..  

ni la rupa katilnya, dapat satu bilik untuk 4 katil... 3 katil lagi full dengan ibu-ibu yang baru bersalin... 

menu yang di sediakan... not bad la ikan tenggiri tu....

malam tu nurse bagi 2 botol benda ni... ubat ni berfungsi untuk membersihkan usus~ maksudnya bila kita minum botol yg pertama, automatic tak lama lepas tu jadi sakit perut cirit birit dan lepas minum botol yang kedua, kita akan muntah... so keje bercinta dengan toilet aje la malam tu.. mmg sampai kosong la usus penangan ubat ni..  rasa dia tuhan aje la yang tahu, tersangat la TAK SEDAP >_<"

dah la nurse tak bagi minum langsung lepas amik ubat ni, dengan muntah & cirit birit sampai lembik la badan kekurangan air.. itu pun ada jugak curik2 minum itu pun sikit je.. sampai harini boleh terbayang lagi rasa lembik badan.. 

no wonder la lepas sedar dari bius terus terbayang air sirap... dahaga punya pasal sampaikan terfikir alangkah indahnya kalau dapat berenang dalam air sirap.. mcm ni rasanya org2 yang duduk kat negara yg kekurangan sumber air bersih... memang azab.. -_-



Laparaskopi : Endometriosis Stage 4

hai... hai...
dah lama sangat membiarkan blog ni sampai bersawang.. bertahun rasanya tak menulis, habis semua skill dah tumpul.. now i'm back nak cerita sikit..

atas tu salah satu dari penyakit kaum hawa.. kes ni jadi 2 tahun lepas tapi ni nak kongsi.. secara kronologinya~~

#berkahwin pada pertengahan 2010 - kesihatan semua perfect..
#selepas setahun, masih ternanti-nanti akan permata hati.. mungkin belum sampai masanya lagi..
#tahun 2012 buat check up kt O&G Hospital Putrajaya, buat pap smear & scan punya scan resultnya ada cyst bersaiz 5cm di kiri & kanan tiub~endometriosis stage 4.. takde pilihan lain melainkan dibedah..

setelah perbincangan dibuat, maka pada 13 September 2012 pembedahan dijalankan..

Tapi, apa benda endometriosis tu?

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.

Untuk keterangan lanjut boleh jenguk2 kat ------> apakah-penyakit-endometriosis 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...