Sunday, September 25, 2011

Purple Love Story


Hai.. haiii
Lama betul tak tengok movie negara seberang indonesia... So pagi-pagi ahad ni layan la 1 movie tajuk Purple Love yang ditayangkan May lepas.. Jalan cerita agak ringan hingga boleh diteka apa yang akan berlaku berikutnya, senang faham & ada unsur-unsur komedi... sangat sesuai la untuk hiburan..

Purple Love berkisar tentang seorang jejaka (pasha~ungu band) yang ditinggalkan kekasih pada hari dia ingin melamar kekasih hatinya. Kerana terlalu kecewa dengan apa yang berlaku hingga mengganggu kelangsungan hidup pasha bahkan aktiviti ungu band juga terganggu.

Geng ungu band rancang temukan pasha dengan seorang penasihat cinta (talita) yang bersama-sama merancang beberapa rencana bertujuan untuk mengembalikan semangat & diri pasha yang dulu. Apabila rancangan talita pertemukan seorang gadis lain ~ yang juga pelanggannya (shelly) kepada pasha ternyata gagal apabila shelly terlebih dahulu menemui onci (gitaris ungu) lalu jatuh cinta.

Setelah beberapa rancangan untuk bertemu dengan gadis lain seperti dirancangan oleh talita untuknya gagal, pasha akhirnya sedar bahawa dia telah jatuh cinta dengan talita. Bagaimanapun setelah mengetahui bahawa talita dibayar untuk setiap apa yang dibuat untuknya, pasha membuat tuduhan melulu & akibatnya talita menjauhkan diri, begitu juga geng ungu band yang lain. Pasha berjanji untuk memohon maaf dari talita demi geng ungu band lain & bermula dari situ satu per satu tentang talita diketahui pasha termasuk kemana talita pergi  dan apa yang dibuat oleh talita apabila dia menghilang...

Nak tahu mana dan apa yang talita buat??!!
Nak tahu adakah hidup mereka happily ever after macam cite cinderella tu...
Kena la tengok sendiri kisah selanjutnya.. theeee     

Sunday, September 18, 2011

Coreng Si Kucing

hai.. hai... hai...
Perkenalkan meow baru si 'coreng' tapi bukan kucing saya...huhuhu ~ kucing bapa mertua ku =D Dah makin membesar budak coreng ni... anyway dia takde nama sebenarnya so balik raya baru ni dek kerana payah sangat nak panggil sudahnya saya panggil 'coreng' seiring dengan corak seakan bangel kat badan dia... Mak dia kucing kampung biasa je, dah tentu-tentu bapak dia keturunan kucing mahal-mahal tu...

Gambar ni snap masa raya baru ni... dah besar & dah tak takut kat saya lagi... bila panggil dia datang.. dia ada adik beradik lain tapi ma cakap yang lain mati tinggal dia sekor je. Selalunya dia main dengan mak dia, sentiasa mengekor kemana je mak dia pegi tapi masa ni mak dia dah putuskan susu sebab mak dia bunting lagi so kalau dia datang dekat, mak dia akan marah & cakar...

Kesian kat dia, dah la takde adik beradik lain so takde kawan nak main... main sendirian je. Dan saya pulak memang pantang tengok kucing ----> saya pencinta kucing ^__^.. hari-hari main dengan coreng sepanjang cuti raya tu.. sebelum ni balik masa bulan puasa, dia takut sangat kat saya... tengok je la gelagat dia bawah ni...
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
v

Bila pegang pun asyik nak lari je...

Pastu badan pun keras je... tengok la tu~ekor pun jatuh ke lantai, nampak sangat dia takut...

Tengok la muka takut dia, berdegup kencang macam baru lepas berlari je jantung dia.. hik...hik..hik... coreng...coreng =D

Ni la mak dia... mak dia pun takut-takut jugak dengan saya, ye la jarang-jarang dia nampak tapi kalau dengan my father in law, bukan main nyaring lagi bunyinya siap mengekor lagi...
Harap-harap coreng sihat dan gembira la... Miss u Coreng!!! >_<

Saturday, September 17, 2011

62 Petua Amalan Kebahagiaan Rumah Tangga

Tanpa sebuah persefahaman, tidak mungkin istana yang dibina menemui kebahagiaan sebagaimana diharapkan. Biarpun berjuta halangan merintangi namun jika tersurat kasih dan sayang dua insan berkenaan, pasti ia menemukan ketulusan yang abadi. Dalam melayari dunia rumah tangga berdua, pasti banyak onak terpaksa dilalui. Hanya mereka yang kuat, tabah dan mampu mendepani segalanya bakal menjulang kebahagiaan. 
Perunding motivasi dan keluarga, Datuk Dr. Fadzilah Kamsah memberi 62 petua yang boleh dijadikan amalan pasangan suami isteri yang melayari rumahtangga.


1. Doa yang berterusan.
2. Patuh ajaran agama.
3. Murah dengan pujian.
4. Murah denga khidmat.
5. Murah dengan belayan kasih sayang.
6. Murah dengan sentuhan.
7. Mencari kebaikan pasangan.
8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.
9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.
10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.
11. Menilai diri daripada prespektif pasangan.
12. Berfikiran terbuka~boleh tegur menegur.
13. Berani mengambil risiko emosi~tegur / perubahan / berpisah sementara.
14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.
15. Tolak-ansur.
16. Menghormati dan mengambil kira gerak batin 'intuition' perempuan.
17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.
18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.
19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan,
20. Sanggup berkorban buat pasangan.
21. Menghormati pasangan.
22. Berasa amat beruntung (nyatakan) mendapat pasangan yang ada.
23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredhai.
24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.
25. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.
26. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.
27. Meletakkan hak pada pasangan.
28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.
29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.
30. Mengawal marah. Buat perjanjian.
31. Mencari penyelesaian dalam situasi 'menang-menang'.
32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.
33. Menghormati sifat semulajadi pasangan.
34. Memahami peranan 'pasangan'.
35. Hubungan perasaan sesama pasangan.
36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.
37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.
38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.
39. Tujuh kali puji & satu teguran.
40. Sebut 'I Love U' sepanjang masa. 
41. Banyakkan bergurau dan bermesra.
42. Sentiasa berterus terang.
43. Beri masa untuk perubahan berlaku ~ sabar.
44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.
45. Elakkan salah pasangan.
46. Cari titik pertemuan.
47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.
48. Lebih banyak memberi dari menerima.
49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.
50. Sentiasa bersemangat ~ bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.
51. Seimbangkan hubungan dari segi :-
                                                                        a) Mental, pendidikan dan ilmu
                                                                        b) Emosi
                                                                        c) Fizikal dan ekonomi
                                                                        d) Sosial
                                                                        e) Spiritual 
52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa)
53. Tidak terlalu mengongkong.
54. Tidak bertindah bersendirian.
55. Memberi peluang untuk berbeza :-
                                                                      a) Pendapat atau pandangan
                                                                      b) Hobi
                                                                      c) Kegemaran
                                                                      d) Makanan
                                                                      e) Citarasa
                                                                       f) Warna pilihan dan perlbagai
56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.
57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.
58. Berwawasan dan pandan ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).
59. Tidak meminta yang bukan-bukan.
60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumahtangga.
61. Mencari kelainan dan perubahan positif.
62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.

Baca.. Faham.... & Selamat Beramal !!

Sumber : Utusan~Disember 2009

Thursday, September 15, 2011

Kembara Di Gua Tempurung

Alang-alang cuti raya baru ni panjang sempat la pegi menjelajah ke gua tempurung. Gua ni merupakan sebuah gua batu kapur yang terletak kat Gopeng, Perak. Kalau ikut jalan lama nak ke ipoh memang lalu la simpang jalan ke gua tempurung. Gua ni dapat nama sempena bentuknya seperti tempurung kelapa & dipercayai wujud sejak 8000 SM lagi dengan panjangnya mencecah 1.9km. 


Gua ni merupakan salah satu gua batu kapur terbesar di semenanjung yang memiliki 5 kubah seperti tempurung kelapa yang membentuk stalagmit & stalaktit yang berbeza-beza.

 
 Sebelum masuk, posing dulu... ni bukan guanya, ni replika je ^^

 Bersama-sama adik-adik ipar yang sporting (^_^)v

Ni kaunter tiket, nampak tak board hitam tepi tu... kat situ tertulis level & senarai harga sekali...

 Masuk level pertama je...

 Board senarai harga & segala info....
Tour 1 & 2 (dry) manakala tour 3 & 4 (wet) so kalau nak cuba tour 1 @ 2 boleh berpakaian biasa je tapi kalau nak yang lebih mencabar tour 3 @ 4 kena bersedia dengan berpakaian bersesuaian (seluar track, tshirt & berkasut)..

 Ada 4 tour semuanya... tour 1~ takda minimum person... 
tour 2 ~ minimum atleast 5 orang dewasa baru boleh masuk...  

 Tour 3 & 4 ni kena minimum 8 orang dewasa tapi kalau tak cukup still boleh masuk jugak cuma still kena bayar untuk 8 orang la tapi don't worry, kalau tak cukup members & taknak bayar full pun still boleh masuk... datang je time weekend... staff akan join kan kita ngan group lain yang tak cukup members @ group besar yang lain...  


 Dihadapan gerbang masuk...

 Sebahagian suasana dalam gua....
 Dalam bulatan besar tu bentuk ~ muka kucing
Bulatan kecil bawah tu ~ muka lembu

 Yang ni pulak macam muka alien tengah menjunam kebawah... kena bayangkan then perhatikan betul-betul baru boleh nampak...

 Dalam bulatan tu ~ muka orang dari pandangan sisi... boleh nampak bentuk hidung & dagunya...
Sebelah bulatan tu ~ bentuk obor-obor berjurai-jurai... kalau tengok real memang macam obor-obor betul.. sangat menakjubkan... Bila mendongak ke bumbung gua, tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata.. Subahanaullah sungguh indah ciptaan Tuhan.

 Dalam bulatan tu seolah-olah ada orang melukis gambar perempuan di dinding gua sedangkan terjadi dari aliran air.. nampak jelas bentuk muka, mata, hidung & rambutnya..

 Berada berhampiran tempat persembunyian komunis pada tahun 50an & 60an..
 Pada tahun 70an... gua ini menjadi tempat lombong bijih timah.. ditemui peralatan mencari bijih sebagai bukti wujudnya aktiviti melombong bijih disini...

Selepas Sultan merasmikan gua ni... tangga-tangga & lampu-lampu mula dipasang... saya difahamkan oleh renjer yang bertugas, tangga-tangga ini dibentukkan diluar gua kemudian dipikul sendiri oleh pekerja untuk dipasang siap didalam gua.. mencakupi lebih 800 anak tangga..

 Bagi tour 1 & 2, ini adalah pintu masuk & keluar dari gua tempurung..
Bagi tour 3 & 4 pula, ini pintu masuk manakala jalan keluarnya melalui anak sungai gua yang berada disebelah  bawah tempat kami berdiri tu... 
Perasan tak, gambar atas tu baju lain & ni baju lain pulak... sebabnya pergi dua kali dalam masa seminggu ~ mula-mula pegi ngan hubby je weekdays then weekend tu bawak adik-adik ipar pulak... diorang pun excited nak pegi..

 Permandangan di pintu masuk... disediakan juga gerai-gerai makanan & cenderahati..

 Kemudahan lain seperti surau...

 Dan tandas..

 Jalan masuk ke gua tempurung...

Akan kembali next time untuk mencuba tour 3 @ 4.... ternyata suatu pengalaman yang indah...
kepada yang tak pernah pegi tu jemput-jemput la ke sana... pasti takkan menyesal...
Kembara Ke Gua Tempurung akan kembali ^____^v



Wednesday, September 14, 2011

Keropok Gunting

Nak buat kudap-kudapan sambil tengok tv?
Jom cuba keropok gunting, selalunya saya panggil kueh gunting je  ^_^
Lemak & berperisa semua lengkap, tak rugi mencuba... silap-silap haribulan bila dah start makan tak reti nak berhenti..

Keropok gunting aka kueh gunting
Bahan Untuk Kisar (A) :-
a) 1 1/2 sudu makan jintan manis/kasar
b) 1 1/2 sudu makan jintan putih/halus
c) 1 1/2 sudu makan rempah biji
d) 1/2 sudu kecil lada hitam
e) 5 tangkai cili kering
f) 1 labu bawang besar
g) 4 ulas bawang putih
h) Segenggam ikan bilis

Bahan-bahan lain :-
a) 800gm tepung gandum
b) 200 gm tepung jagung
c) Garam secukupnya
d) Gula secukupnya
e) 1 biji telur
f) Pati santan dari 1/2 biji kelapa
g) Minyak untuk menggoreng
h) Daun kari dihiris halus

Cara-cara :-
1. Kisar semua bahan (A) hingga hancur. (Guna air seminimum, cukup untuk bahan hancur). 
2. Campurkan bahan yang telah dikisar, daun kari, garam. gula & telur kedalam mangkuk & kacau sebati.
3. Masukkan tepung gandum dalam mangkuk.
4. Panaskan 4 sudu makan minyak masak sepanasnya kemudian tuang kedalam mangkuk berisi tepung. Kacau rata menggunakan senduk. Kemudian masukkan tepung jagung.
5. Tuang semua bancuhan bahan kisar & uli.
6. Masukkan sikit demi sedikit pati santan & uli hingga menjadi doh lembut seperti doh kulit karipap (pati santan tak perlu dihabiskan).
 

7. Ambil sedikit doh & leperkan diatas papan peleper hingga sedikit nipis.

8. Masukkan doh yang telah leper kedalam mesin pemotong seperti diatas.

9. Letak dalam dulang yang telah ditabur tepung gandum terlebih dahulu. 

10. Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng.
11. Masukkan beberapa keping & semasa menggoreng pecah-pecahkan ketika kepingan masih lembut.
12. Goreng hingga kekuningan, jangan terlalu garing nanti pahit kemudian angkat & sejat.
13. Sejukkan & bolehlah dibotol @ tinkan.

SeLaMaT MenCuBa.... (^_^)v



Kuah Kacang

Bahan-bahan :-
a) 1kg kacang tanah
b) 15 tangkai cili kering (kalau suka pedas letak la lebih)
c) 2 labu bawang besar
d) 8 ulas bawang putih
e) 3'' halia
f) 3'' lengkuas
g) 3 @ 5 batang serai (ikut saiz)
h) 2 '' kunyit hidup
i) Garam 
j) 2 sudu besar gula
k) 4 sudu besar susu pekat
l) Minyak secukupnya untuk menumis.
m) 5 gelas air/secukupnya.

Cara-cara :-
1. Goreng kacang tanah dengan sesudu minyak hingga kacang masak.
2. Angkat, sejukkan seketika kemudian ramas untuk pusahkan kulit dari kacang. Kemudian tampi.
3. Kisar kacang hingga halus/hampir halus (ikut suka) kemudian ketepikan.
4. Kisar bahan b-h sampai hancur. Kisar cili dulu kemudian diikuti bahan-bahan lain.
5. Panaskan minyak secukupnya & tumis semua bahan yang telah dikisar.
6. Tumis hingga garing (ambil masa agak lama untuk bahan tumis garing).
7. Setelah garing, masukkan air secukupnya untuk kuah & masukkan semua kacang yang telah dikisar. Tambah air kalau kuah terlalu pekat.
8. Tanak/masak kacang hingga lembut/empuk dengan api yang agak perlahan.
9. Setelah lembut, masukkan garam & gula secukupnya.
10. Masukkan susu pekat, kacau lagi & biarkan mendidih. Siap

Sangat bersesuaian kuah kacang dimakan bersama nasi impit @ satay!!

Note :
1. Dalam proses tanak kacang hingga lembut, pastikan kuah kerap dikacau supaya kacang yang mendap tidak hangit @ berketul-ketul.
2. Setelah kacang empuk, akan kelihatan minyak dipermukaan kuah macam dalam gambar atas tu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...