Saturday, April 30, 2011

Keluar Pagi Balik Petang... Nasib Baik Bukan Malam

fuhhh semalam ari yg penuh ngan aktiviti dr 1 tempat ke 1 tempat... 1stly pegi hospital putrajaya.. buat apa?? g menderma darah, tp bukan derma mcm slalu bt kempen tu, ni untuk lab test for TFT... apa kebendanya TFT tu... ada lerrrr....ehehehe =p... sampai hospital parking dh confirm2 la full abis, kna la parking kt luar2 smpi ke jalan bsr... jam di tangan baru menunjukkan kul 0745 tp kaunter pndftaran & stiap kaunter specialist clinic dh hampir penuh dgn patients.. trfikir sejenak....hrmmm diorang di gerak dr umah kul bp la agaknya coz bukan sume org duk area putrajaya ni... blum kul 0800 tp dh penuh org dh mcm kt shopping complex je..

almost every 4 month aku akn mengunjungi hosptl ni
ngan 'gumbiranya'... huhuhuh
cantik plak herbs garden entrance ni...
snap...snap
so aku pn cm biasa la bt rutin spt slalu la...daftar masuk, tunggu turn, amik darah then dlm kul 0835 settle sumenya.. next destinasi-----> KL tp sebelum tu g sarapan dulu.... my hubby pg2 lg dh ngap nasi kerabu... mesti lapar sgt la tu.. aku plak pilih nasi lemak je & alhamdulillah pilihan yg tepat coz nasi lemak tu sedap sambalnya so lain kali bleh mkn lg la kt c tu... puas ati sgt.. tp klau org lain tak tahu la coz selera masing2 kn tak sama...
penuh 1 pinggan
tgk mcm biasa je tp rasa sdp tu yg penting..
entrance from seri pacific hotel
after breakfast, heading to KL... nk g kl international book fair 2011 @pwtc...
smpai pwtc dekat2 kul 1100, mujur dpt parking walaupn jauh.. masuk2 je trus cari gempak starz booth. tujuan utama dtg pn mmg nk g booth tu pn.. pg2 lg booth GS dh full ngan fans yg kebanyakannya of cause la bebudak skolah... aku nyelit2 je la walaupn dh tak layak nk jd bdk skolah... bukn org perasan pn... slumber je la lg pn fans graphic novel ni bukn bebudk skolah je...ehehehe...

              

selain booth gempak starz, jenguk2 jgk kt galeri ilmu sdn bhd ni & ni la dia buku yg paling aku suka baca... isi kandungan yg ringan, mudah difahami & penuh ngan ilmiah. syabas kpd penulisnya ustaz hasrizal abdul jalil.. pd yg nk mendidikan masjid lg elok baca... dulu buku ni bersambung 3 siri tp sekarang ni didatangkn edisi istimewa , dicantumkan 3 buku menjadi 1 buku tebal..


         

                  

dicantum2 utk menjdkn bntuk objek, benda ni
dipanggil 'intelligent toys' 
   
         
kenal tak sapa ni?
         
1300 - brgerak meninggalkn pwtc...tak boleh lama2 kang tak sedar tahu2 je dah petang.. cuaca trsangat la panas terik, dh jadi mcm sotong kering je rasanya, panas kering takde angin... terus menuju ke kg.baru utk solat & lunch... sempat lg tu snap klcc yg megah berdiri tu...
  
klcc
berakhir perjalanan ku seharian dengan jayanya =)
pulang ke rumah dgn seribu kepuasan & keletihan....eheheheh

Friday, April 29, 2011

Syurga Komik @ G3mPaK StaRz BoOtH

keletihan...kepenatan...kegembiraan...kepuasan~bukan sama ke sume tu ^^'' tak kisah la yg penting seronok sgt2 coz dpt memborong produk gempak starz... Alhamdulillah... (n_n)
sepanjang minggu ni ngan minggu lepas brlangsung selama 10 ari 
Kuala Lumpur Internatinal Book Fair @ KLIBF 2011 
berlokasi di PWTC..


seawal 10.30am kitorang dah tiba kt perkarangan PWTC mencari parking, paham2 jela tgh pusat bandar mcm tu mmg payah nak dpt parking.. Parkingnya ada tp penuh saja. Rasa mcm dah sampai awal, ingatkan takde orang lg sekali tgk org ramai mcm dh tengahari je.. Kebanyakannya bebudak skolah la coz kn time tu masih waktu bekerja. So trpaksa la park jauh sket, tp tak kisah la janji ada. 

masuk2 je trus cari map will guide straight to Gempak Starz Booth. map tu ditempek kt tiang seri tgh2 ruang legar putra.. sambil2 tu jenguk2 jgk kt pentas utama, tgh ada pertandingan bercerita bdk skolah rendah.. kecik2 je diorang tp brbakat bsr tu.. mesti mak ayah bangga =)
map dh jumpa, lokasi GS booth pn dh tahu tp dlm bangunan sebesar ni jenuh jgk nk cari.. alamak ><''.... skali pelampung dtg tnya nk g mana. then dia ckp straight je then belok kiri.. time kasih pelampung =D.... heheheh... patut la brother tu dok trpacak kt tepi tiang tu rupa2nya keja dia bg info kt sapa2 yg mcm nk sesat tu.... mulia sungguh tugas anda =p


sampai je kt booth GS org dh ramai, tnpa mmbuang masa trus g tukar keratan kupon utk tebus 3 folder plastik lawak kampus then baru amik borang promosi GS. dgn ditemani sebatang pen, aku pn melewati dicelah2  fans yg ramai tu dr 1 rak ke 1 rak tgk sampel2 graphic novel yg ada.. yg mmbeli pn ramai yg tak brapa nk beli pn ramai jgk... o_0

bayar jgn tak bayar


ramai tak kipas-susah-mati GS ~ sempat lg brposing tu =)
ni adalah merchandise percuma yg GS
bg bila beli novel.. harga kt bwh tu
maksudnya harga sebenar
free merchandise tu 
stor GS, brtimbun2 lg stock novel


dah pilihnya pilih tandanya tanda, borong 9 buah buku je...tak dpt choice byk sgt coz kebanyakannya dah ada dlm my collection.. tp ada novel yg aku sgt la trcari2 tp takde offer... dh out of stock agknya...huhuhu
tp takpe la, yg tak dpt 1 je yg dpt 9...kira ok la tu... syukur alhamdulillah..

tgh amik order... heheh
pay time !! peace ^^,
tu folder kuning tu la hasil tebus kupon

mine!! ><
hehehehe...


paid RM57.00 utk 9 buah buku dapat free merchandise : 3 beg kitar semula, 2 botol air minuman & 6 folder plastik... cantik sgt beg kitar semula tu... hepi.. yipee =) 

cantik sgt wallpaper ni... rasa mcm nk cabut
bawak balik je ^^

my hubby pn nk posing jgk ~ bertemankan
alivia & shawn

bought & got @GS booth

thanks a lot to my hubby ~ lurve u!!

HIDUP GEMPAK STARZ!!

Puteri Ayu

dah lama sgt tak bt kueh ni... jatuh cinta ngan kueh ni selepas kali prtama mkn kueh yg dibuat oleh mak kwn msa skolah rendah dulu, trus mintak resipi mak dia & selepas lebih 16 tahun, aku brjaya buat sendiri ngan rasa yg tetap sama walaupan guna acuan apam...heheheh... 

guna acuan puteri ayu utk hasil yg lbh menarik


Bahan utk lbh kurang 20 biji :-
1) 2 cawan tepung gandum
2) 1 cawan gula kastor
3) 2 biji telur (dibuang pusat)
4) 1 cawan santan (diambil 3/4 dr sebelah kepala)
5) 1 susu kecil ovelette
6) 1 sudu teh baking powder
7) 1 sudu teh pewarna hijau
8) 1 sudu teh perasa pandan (tak letak pn takpe)

                                                   @

Bahan utk lebih kurang 50 biji :-
1) 4 cawan tepung gandum
2) 1 1/2 cawan gula kastor
3) 3 biji telur (dibuang pusat) 
4) 1 1/2 cawan santan (ambil dr 1 peket (50gm) santan serbuk + 1 1/2 cwn air)
5) 1 susu mkn ovelette
6) 1 sudu mkn baking powder
7) 1 sudu mkn pewarna hijau
8) 1 sudu mkn perasa pandan (tak letak pn takpe)

Inti kelapa :-
1) 1/2 biji kelapa parut 
2) 2 sudu teh garam
3) 1 sudu mkn tpung ubi
     (satukan ketiga-tiga bahan & gaul rata)

Cara :-

1) Campurkan tepung gandum dgn baking powder. Ketepikan
2) Putar telur & gula kastor hingga kembang. Masukkan ovelette & pukul rata.
3) Masukkan sedikit demi sedikit tepung & berselang selikan santan.
4) Masukkan pewarna hijau & perasa pandan.
5) Sapu acuan dgn sedikit minyak. Tekan inti kelapa dlm acuan.
6) Tuang adunan kedalam acuan.
7) Kukus selama 15 minit dgn api yg sederhana. Pastikan air kukusan dipanaskan
     terlebih dahulu.




Wednesday, April 27, 2011

Pasar Malam @ Kandang Lembu

hai blog...eh... dairy...eh... kwn2.... erm sapa2 @ apa2 la, tak kisah kn (n_n)
2,3 ari ni post entry psl masak memasak je so arini entry lain sket...tahu apa??
td g suatu tempat yg dipanggil pasar mlm (lokasi dirahsiakan ^^), lepas parking keta...tepi tu ada padang, dlm samar2 tu trnampak sesuatu brgerak2, byk plak tu... scan nya scan rupa2nya sekawan lembu, satu family agaknya coz ada anak kecik 2 ekor, tgh melepak kt c tu.. ah, biar lah...


tanpa mempedulikan lembu2 tu, ngan lajunya aku jenguk gerai2 yg nk dibeli...bukn beli gerai tp beli barang....ehehehe.. ujan pn turun renyai2, lg speed la jwbnya...
tiba-tiba.....
aku perasan byk lopak2 air yg brtakung & paling menarik prhatian ada byk bnda2 hitam selonggok2, yg penyet2 pn ada... siap dah kembang2 dek air ujan... bau nya semerbak je.... taikkk lembu!!! ~_~


alamak!!
yg aku pegi ni tapak pasar malam ke kandang lembu...??? confuse... o_0
ada yg siap ngam2 terlepok kt dpn gerai jual makanan... mcm mna la org beli makanan2 kt c tu.... geli geleman rasanya... eeeeyaakkkkss....
takde ke org2 yg brtanggungjwb utk settle kn masalah lembu2 liar tu....bertuan tp mcm tak bertuan.. 


still confuse..... ><''

Laksa Penang


lama dah rasanya tak makan laksa penang buatan sendiri maka ngan itu seharian la arini nyum...nyum... laksa je....ehehehe

tambah telur rebus then ready utk dimakan =D
mari...mari tengok bahan-bahannya :-
4 ekor ikan sardin (bersihkan)
5 tangkai cili kering (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
segenggam ikan bilis (dikisar)
2 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
daun kesum (dihiris halus)
4 @ 5 keping asam keping
garam secukup rasa
air (ikut tahap kecairan dikehendaki)
laksa kering (rebus / celur)

Cara memasak :-
1) Rebus ikan sardin kemudian asingkan tulang & isi ikan.
2) Kisar tulang2 ikan kemudian tapis airnya. Campur hasil tapisan dgn isi ikan.  
     Ketepikan.
3) Cili kering, bawang besar & ikan bilis dikisar halus.
4) Dalam periuk, satukan isi ikan, cili yg dikisar, bunga kantan, daun kesum & air.
5) Masak hingga mendidih. Masukkan asam keping & garam secukup rasa.

kesemua bahan dimasukkan dlm periuk

# Seelok-eloknya rendam laksa kering semalaman supaya tidak mengambil masa yg lama untuk merebusnya.

Resipi Donat & CaKoi

GoOd afternOon all's =)
pagi2 td cadang nak bt pandan pan cake je utk sarapan tp tiba2 trfikir stock mauri-pan instant ada lg so sepantas kilat trfikir nak bt donat ngan cakoi.. bahan2 pn sama je so bahan2 seperti dibawah :-
a) 500 gm tepung gandum
b) 6gm yis segera mauri-pan
c) 170ml air
d) 30gm susu tepung penuh krim
e) 1 biji telur
f) 90gm margerin
g) 30gm gula castor
h) 1 sudu teh garam
i) 1 sudu kecik serbuk penaik


selepas diuli hingga licin - ketepikan

selepas 30 minit direhatkan
Caranya :-
1) Larutkan gula & garam dalam air.
2) Dlm mangkuk lain, satukan tepung gandum, susu tepung, yis,
   telur, margerin & serbuk penaik. Gaul rata.
3) Tuang sedikit demi sedikit air larutan td kedalam mangkuk 
   bahan kering. 
4) Uli adunan hingga licin.
5) Bentukkan doh menjadi bulat & rehatkan selama 30 minit.
6) Canai adunan setebal 1.5cm & terap dgn acuan donat. Bentuk 
   guna tgn pn boleh tp lebih mudah guna acuan. Letak kepingan 
   adunan td diatas dulang yg telah ditabur sedikit tepung.
7) Rehatkan kepingan adunan tadi selama 40 minit.
8) Goreng hingga garing.
9) Salut donat dgn gula aising sebelum dihidangkan.


sbb acuan donat takde so buat bulat2 kecik2 je la mcm kt tesco tu =)
rehatkan selama 40 minit
utk cakoi :-
1) Guna adunan yg sama yg telah direhatkan selama 30 minit.
2) Canai adunan setebal 1cm, potong adunan menjdi segiempat sama.
3) Gunakan sebatang lidi sate yg dicelup dlm air & tekap lidi pd 
   setiap keping adunan.
4) Cantum dua keping adunan menjadi satu.
5) Tarik sedikit arah memanjang kepingan cantuman td sebelum
   dimasukkan kedalam kuali.
6) Goreng hingga garing.
7) Boleh dimakan dgn sos @ kuah kacang. 


ni la hasilnya donat ku, comot tp enak dimakan
(hubby yg goreng =p)





Mode : Next time nak buat bentuk donat sebenar (n_n)





Tuesday, April 26, 2011

Kerana Sebatang Paku...

kerana sebatang paku...ermmm mcm tajuk karangan 
zaman skolah rendah je...
ni bukan nk bt karangan tp kerana sebatang paku dahiku bertelurrr... 
patutnya yg bertelur ni ayam @ apa-apa haiwan yg tak 
nampak telinga..tapi ni dahi yg bertelur a.k.a benjol la tu...
perrhhhh sakit ><
ni sume gara-gara petang semalam masa tgh cari sluar slack mr hubby, terpandang cenderahati kain poa dari my big brother n mother in law
 beli kt sarawak,tak gantung-gantung pun lg...
so cadangnya nak gantung petang tu jugak la...
bila dah dapat port mana nk gantung maka bermula lah operasinya...
ketuk nye ketuk...tuk..tuk...tuk
sekali kepala paku tu terbang.. maksudnya kepala paku tu patah la...
batangnya trpacak kt dinding tp kepala nya zuppp....melayang ke dahi ku.
dengan jarak yg dekat mcm tu mmg sakit,sampi nak trkeluar air mata...rasa mcm terkoyak dahi..perhhhh jgn buat main la, mmg sakit..
sikit lg nk kena mata, mujur la nsb baik tu sentiasa ada...kalau kena mata, fuhhh mintak simpang la...

huwaaaa
 











walaupun dah berhati-hati tp kalau

dah nak terjadi, kena jgk...
tu sbb la org kata...
malang tak berbau...
huhuhu



Sunday, April 24, 2011

Kerang Masak Lemak

Antara menu lunch yg menyelerakan... ^^,


Check it out
bahan-bahannya :-





1 kg kerang dibersihkan






Bawang besar (tumbuk)
Cili besar merah (tumbuk)
Kunyit hidup (tumbuk)
Serai (ketuk)
Daun kunyit (siat)
1 @ 2 keping asam keping








Sebelah kelapa parut - diambil santannya (asingkan pati & cairnya)
Cara-cara memasak :-
1) Masukkan bahan yg ditumbuk, kerang  & santan cair kedalam periuk.
2) Masukkan serai, daun kunyit & asam keping.
3) Setelah kerang terbuka, masukkan pati santan, garam secukupnya & kacau santan berterusan hingga masak.

SELAMAT MENCUBA !!

Taucu Ikan Sardin @ Gelama

masa bt menu ni cili bsr ngan buncis dh abis stock tu sbb la tak cantik,nmpk ikan je =D

Bahan-bahannya :-
i) 2 ekor ikan sardin @ gelama dilumur sedikit garam & serbuk kunyit
ii) Bawang merah (dihiris halus)
iii) Bawang putih (dihiris halus)
iv) 1'' halia (dihiris halus)
v) 2 sudu besar taucu (1 sudu ditumbuk)
vi) Cili besar merah (dihiris kasar)
vii) Kacang buncis - kalau suka (dibelah dua)
Viii) Soohun - kalau suka (rendam dulu)


# Tak perlu garam sbb taucu dah masin


Cara-cara membuat :-
1) Goreng ikan terlebih dahulu & letak tepi.
2) Tumis bahan yg dihiris halus hingga naik bau.
3) Masukkan taucu, kacang buncis & cili besar.
4)Masukkan soohun & air secukupnya.
5) Ikan dimasukkan akhir sekali bila kuah dh masak.

Thursday, April 21, 2011

RuKuN IsLaM Ke-3

assalamualaikum pembaca-pembaca sekalian alam...
kira punya kira ada dekat 5 bulan lagi kita nak rayakan.. Hari Raya Aidilfitri (^^,)
klau sebut psl raya laju je sume kan... excited gitu, sumenya raya... baju raya, seluar raya, tudung raya, kasut raya, handbeg raya, capal raya.... raya! raya! raya!
puasa mcm mna? yg tahun lepas ada tinggal tu dah ganti ke?? yg tahun2 sebelum tahun lepas tu pn dah ganti ke??? jangan dipandang enteng sume tu... 'esok' bila dituntut jangan mintak hidup balik...


mesti korang herankan, apesal la sy dok pot pet pot pet pasal puasa & raya kan padahal lambat lagi pun nak tiba harinya... b'cozzzz cik m!ra berpuasa arini, lebih tepat lg puasa ganti tahun lepas punya...hehe
baru ari pertama ni...gambatte!!
konon-kononnya nak ganti tahun lepas jgk sebelum abis tahun 2010 tapi sudahnya tahun 2011 bulan 4 baru berjaya menggantinya...haiyaaa
suka tangguh punya olang ^^''

so pada yg ada tinggal tu, sila la ganti puasa kamu.. WAJIB keatas setiap umat islam yg berkemampuan... setidak-tidaknya dapat la jgk kasi rest sistem-sistem dalam perut tu... dapat jgk mengempiskan tubuh ~ hopefully... sy pun berusaha nk abis kn lagi beberapa ari lg ni... mudah2an ALLAH permudahkannya..

ganti puasa ><


KeRuTuP AyAm


Bahan-bahan :-
a) Ayam yg telah dibersihkan
b) Rempah kerutup adabi
c) 4 ulas bawang merah (kisar)
d) 4 ulas bawang putih (kisar)
e) 1'' halia (kisar)
f) 2 batang serai (kisar)
g) Sebelah biji kelapa diambil santannya (asingkn pati & cairnya)
h) 2 sudu kerisik 
i) Minyak untuk menumis
j) Garam secukup rasa 

Cara-cara membuat :-
1) Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yg dikisar hingga naik bau.
2) Masukkan rempah kerutup adabi & goreng hingga naik bau.
3) Masukkan ayan yg telah dibersihkan. Biar seketika ayam mengecut.
4) Masukkan kerisik.
5) Tuang santan yg cair & biar hingga ayam empuk.
6) Setelah empuk tuangkn pati santan, masukkan garam secukupnya & kacau hingga masak.


# Pastikan kuah terus dikacau supaya tidak pecah minyak yg menyebabkan kuah cair.  



Tuesday, April 19, 2011

Kasi Gegar PWTC

hello...hello....hello.....
hola...hola....hola.....
hai...hai....hai.....
hi...hi....hi.....

rasa mcm dah 2, 3 ari menyepi tanpa mengomel sesuatu d cni. tp baru semalam je post enrty nya ....eheheh dan arini tahu napa tajuk atas tu cam tu..? b'cozzz 22 april until 01 may, 2011 adalah minggu KUALA LUMPUR INTERNATIONAL BOOK FAIR 2011 (KLIBF) yg semestinya dinanti-nantikan oleh seluruh  warga kl & persekitaran yg gilakan buku... >< termasuk la cik m!ra yg dh tak sabar nak merempuh booth-booth yg ada, especially booth G01 - G06... eheheheh
tahu booth apa.... jeng...jeng..jeng... Booth Gempak Starz!! semestinya menawarkan lautan graphic novels, magazine, comic.... oh gumbiranya....alamak, otaku kah aku....weeeeeeee @_@  

tapi nak g jenguk-jenguk kat booth lain jgk tau.. =D
actually kipas-susah-mati comic ni bukan dikalangan bebudak je tau, cam kat jepun tu golongan otaku ni bleh dikatakan dari dalam buai sampai la yg pakai tongkat... tu pn klau yg dlm buai tu dh pandai mengeja & membaca la... klau tak, mummy dia la yg baca... ^^,
pada yg belum tahu mesti korang tertanya2 kan... menatang apakah 'otaku' tu... nak tahu apa dia??

Monday, April 18, 2011

RoT! CaPaT! & KaR! DhaL

ROTI
Roti Capati
Bahan-bahan :-
a) 3 cawan penuh tepung capati ( tepung atta)-boleh beli kt pasaraya
b) 1 sudu teh garam @ secukup rasa
c) 1 sudu besar ghee (minyak sapi) @ margerin
d) 1 cawan air suam
kecikkan doh sebesar bola golf
Cara-cara :-
i)  Campur tepung, margerin, garam & air.
ii) Uli selama 10 minit.
iii) Kecil kan doh menjadi sebesar bola golf & letak didalam bekas lain.
iv) Tutup bekas dengan kain lembab.
v) Biarkan selama 1 jam (seelok-eloknya 4-6 jam)
vi) Tabur tepung atas pencanai & canai tepung bentuk bulat ( pastikan tidak terlalu nipis @ tebal)
vii) Bakar atas kuali leper
capati yg siap dimasak
Peringatan :- Doh yg terlalu keras akan menghasilkan capati seperti keropok!

KUAH
Kari Dhal tanpa rempah kari

kari dhal tanpa rempah kari


Bahan-bahan :-
a) 2 genggam dhal direndam - seelok-eloknya 2-3 jam (separuh dikisar@tumbuk)
b) Daging hancur
c) 1 sudu kecik jintan putih

d) 1'' halia
e) Cili besar
f) 3 ulas bawang putih
   (ketiga-tiga bahan ditumbuk)

g) 1 biji tomato
h) 1 biji kentang
    (dipotong dadu)


i) 1/2 batang karot - potong panjang
j) Bendi (boleh letak kalau suka)

Cara-cara :-
1) Tumis jintan putih dengan bahan yg ditumbuk hingga naik bau.
2) Masukkan daging hancur.
3) Masukkan kentang, tomato & karot.
4) Masukkan kacang dhal.
5) Masukkan air secukupnya hingga dhal & kentang empuk.
6) Masukkan garam secukup rasa.

ready untuk dimakan =D

SANGAT SESUAI PADA MENGAMAL DIET ^__^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...