Suka makan petai?? Ada orang suka ada orang tak suka... stinky bean kata mat salleh.. ^^,v
stinky pun stinky lah janji sedap kan...
Sambal udang bersama petai... yummy!!
Bahan-bahan :-
1) Pisahkan petai dari kulit & selaputnya
2) Udang segar secukupnya
3) Pes cili boh + bawang merah & putih
4) Bawang besar (potong bulat)
5) Sedikit air asam
6) Minyak untuk menumis
7) Air & garam secukupnya
Cara-cara :-
1. Rebus seketika petai (jangan terlalu lama nanti lembik)
2. Panaskan minyak & tumis pes cili hingga garing, naik bau & berubah warna keperangan.
3. Masukkan udang segar, kacau seketika kemudian masukkan bawang besar.
4. Masukkan air asam & air secukupnya.
5. Masukkan petai yang telah direbus, masukkan garam secukupnya & biarkan mendidih.
6. Setelah mendidih boleh diangkat & hidang.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment