Agak lama tak update perihal masakan... Kali ni cendawan goreng menjadi hidangan petang..
Bahan-bahan :-
1) Cendawan secukupnya dibersihkan / basuh (kalau besar & lebar, belah-belah aje bagi kecik sikit)
2) Tepung gandum
3) Tepung jagung
4) Rempah kari (letak lebih lagi sedap)
5) Garam halus secukupnya
#Kuantiti tepung agak-agak la tapi pastikan tepung gandung lebih dari tepung jagung.
Cara-cara :-
1) Campur semua bahan diatas kedalam mangkuk.
2) Cendawan yang dah lembab tadi digaulkan kedalam tepung rata-rata.
3) Goreng dalam minyak yang panas.
4) Setelah garing, angkat, sejat & hidang..
# Boleh juga celupkan cendawan kedalam telur yang dah dipukul kembang kemudian gaul dalam tepung.
# Boleh juga gunakan tepung kentacky.
Nak guna tepung buat sendiri @ tepung kentacky, mana-mana pun boleh... tepuk dada tanya selera.. ^___^
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment