Tuesday, September 2, 2014

Laparaskopi : Endometriosis Stage 4

hai... hai...
dah lama sangat membiarkan blog ni sampai bersawang.. bertahun rasanya tak menulis, habis semua skill dah tumpul.. now i'm back nak cerita sikit..

atas tu salah satu dari penyakit kaum hawa.. kes ni jadi 2 tahun lepas tapi ni nak kongsi.. secara kronologinya~~

#berkahwin pada pertengahan 2010 - kesihatan semua perfect..
#selepas setahun, masih ternanti-nanti akan permata hati.. mungkin belum sampai masanya lagi..
#tahun 2012 buat check up kt O&G Hospital Putrajaya, buat pap smear & scan punya scan resultnya ada cyst bersaiz 5cm di kiri & kanan tiub~endometriosis stage 4.. takde pilihan lain melainkan dibedah..

setelah perbincangan dibuat, maka pada 13 September 2012 pembedahan dijalankan..

Tapi, apa benda endometriosis tu?

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.

Untuk keterangan lanjut boleh jenguk2 kat ------> apakah-penyakit-endometriosis 


0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...