Wednesday, September 7, 2011

Apa Itu Kerisik

Assalamualaikum....
Dah naik bersawang blog ni, dekat 2 minggu tak update blog... pelik pulak rasanya tak berblogging... ehehehe
Musim-musim raya ni nak cite la sikit pasal juadah-juadah raya ni, bila nak buat juadah mesti kena ada bahan-bahannya. Maka dengan itu topic arini pasal kerisik. Kerisik?! apa bendanya tuuuu.... Pada yang biasa ke dapur confirm tahunya lah kerisik tu apa kan... 
Kerisik ni sejenis perasa tambahan yang biasanya kita tambah untuk melazatkan lagi rendang @ kari daging... tapi ada setengah-setengah orang tak letak pun. Itu pun terpulang la pada resipi dan citarasa masing-masing...

1st step selepas kelapa diparut/dimesin kena la disangai/digoreng tanpa minyak sampai la bewarna kekuning-kuningan... jangan guna api yang kuat nanti hangit tak sedap rasa kerisik tu nanti...

Goreng sampai garing macam ni...

Masukkan kedalam lesung, ni guna lesung besar macam piala sebab buat dalam kuantiti yang banyak, lebih kurang 10 biji kelapa... kalau nak buat 1/2 @ 1 biji kelapa tu tumbuk pakai lesung batu je... pastikan tumbuk hingga pecah minyak~maksudnya sampai keluar minyak la... 

Ni la hasilnya.... kerisik kelapa pandan... (^_^)v

0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...