Selamat pagi bloggers....
Kalau dulu setiap kali menjelang syawal mesti buat agar-agar sirap sebagai pencuci mulut untuk tetamu yang datang Takbir tapi tahun ni tukar sikit.... tahun ni buat dadih perlbagai perisa... ada laici, ada manggo, ada grapes ijau, ada coklat dan jugak ada perisa yam.. try banyak-banyak sebab nak tahu perisa mana lagi sedap and obviously manggo paling sedap ^_^.. jangan lupa untuk tambah nata de coco~berasal dari bahasa sepanyol yang membawa maksud 'benda putih yang terapung dalam air kelapa'... nata de coco ni diperbuat daripada ragi & air kelapa..
Bahan-bahan :
1500 ml air
200 ml susu cair (saya guna F&N)
50 gm gula halus/castor
1 paket dadih apa-apa perisa (jenama Happy Grass)
Nata de coco (kalau besar-besar kuib nya, potong la bagi kecik-kecik sikit)
Bekas/cup kecil
Cara-cara :
1. Masukkan air, susu cair & gula halus dalam periuk. Masak hingga sedikit berbuih.
2. Masukkan 1 paket dadih, kacau hingga larut & berbuih.
3. Kalau suka gula buah-buahan yang disertakan boleh masukkan. (saya tak masukkan)
4. Sudu kan nata de coco kedalam bekas-bekas kecil & tuang larutan dadih perlahan-lahan.
5. Biarkan membeku pada suhu bilik & kemudian sejukkan didalam peti ais. Bukan bahagian sejuk beku tau.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment