Bahan Untuk Kisar (A) :-
a) 1 1/2 sudu makan jintan manis/kasar
b) 1 1/2 sudu makan jintan putih/halus
c) 1 1/2 sudu makan rempah biji
d) 1/2 sudu kecil lada hitam
e) 5 tangkai cili kering
f) 1 labu bawang besar
g) 4 ulas bawang putih
h) Segenggam ikan bilis
Bahan-bahan lain :-
a) 800gm tepung gandum
b) 200 gm tepung jagung
c) Garam secukupnya
d) Gula secukupnya
e) 1 biji telur
f) Pati santan dari 1/2 biji kelapa
g) Minyak untuk menggoreng
h) Daun kari dihiris halus
Cara-cara :-
1. Kisar semua bahan (A) hingga hancur. (Guna air seminimum, cukup untuk bahan hancur).
2. Campurkan bahan yang telah dikisar, daun kari, garam. gula & telur kedalam mangkuk & kacau sebati.
3. Masukkan tepung gandum dalam mangkuk.
4. Panaskan 4 sudu makan minyak masak sepanasnya kemudian tuang kedalam mangkuk berisi tepung. Kacau rata menggunakan senduk. Kemudian masukkan tepung jagung.
5. Tuang semua bancuhan bahan kisar & uli.
6. Masukkan sikit demi sedikit pati santan & uli hingga menjadi doh lembut seperti doh kulit karipap (pati santan tak perlu dihabiskan).
7. Ambil sedikit doh & leperkan diatas papan peleper hingga sedikit nipis.
8. Masukkan doh yang telah leper kedalam mesin pemotong seperti diatas.
9. Letak dalam dulang yang telah ditabur tepung gandum terlebih dahulu.
10. Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng.
11. Masukkan beberapa keping & semasa menggoreng pecah-pecahkan ketika kepingan masih lembut.
12. Goreng hingga kekuningan, jangan terlalu garing nanti pahit kemudian angkat & sejat.
13. Sejukkan & bolehlah dibotol @ tinkan.
SeLaMaT MenCuBa.... (^_^)v
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment