Haeder Blog Dec 12
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  photo lyrics_zps43697d5a.png Photobucket

Sunday, April 8, 2012

[Resepi] Sayur Campur Ala Cina

Soalan pertama : On diet ke?!
Kalau ye, resepi ni memang sesuai untuk orang berdiet. Cuba dulu baru tahu rasanya macam mana. Very simple but delicious taste..


Bahan-bahan :-
a) 8 ekor udang (dibunag kulit)
b) 30gm brokoli
c) 30gm bunga kubis
d) 30gm baby kailan
e) 1/2 batang lobak merah
f) 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
g) 2 sudu makan tepung jagung ( campur dengan 2 cawan air)
h) 1 biji telur
i) 1 kiub pati ayam
j) Minyak untuk menumis
k) Garam secukup rasa
l) Sedikit air

Cara Membuat :-
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau & kemudian masukkan udang.
2. Masukkan sedikit air & kiub pati ayam, kacau rata.
3. Masukkan sayur & kacau seketika kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
4. Kemudian masukkan telur, biar telur masak separuh dalam 30 saat kemudian barulah dikacau perlahan-lahan.
5. Masukkan garam jika perlu & tambah air jika kuah menjadi terlalu pekat. 
6. Kacau hingga mendidih, angkat & sedia untuk dihidang.

Tips :
i) Tepung jagung digunakan bertujuan untuk memekatkan kuah.
ii) Jangan masak sayur terlalu lama~sayur akan menjadi lembik menyebabkan hilang rasa sebenar sayur & kandungan nutrisi didalamnya. 

0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...