- 2 genggam kacang dhal (rendam terlebih dahulu kemudian rebus hingga empuk & hancurkan separuh)
- Ayam @ daging (potong nipis/kecil) @ udang (ikut citarasa sendiri)
- 1 labu bawang besar (dihiris halus)
- 2 ulas bawang putih (dihiris halus)
- 1'' halia (dihiris halus)
- 1 paket serbuk kari ayam/daging
- sebelah biji kelapa (diambil santan)
- 1/2 keping asam keping
- sedikit minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
Bahan B
- 1/2 batang carrot (potong memanjang)
- 2 batang kacang panjang (potong 1/2'' inci)
- sedikit ikan bilis (tumbuk halus)
- sebatang kulit kayu manis
- sedikit bunga cengkih
- sedikit bunga lawang
- 2 tangkai daun kari
Cara-cara :-
- Panaskan minyak & tumis bahan yang dihiris hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari & tumis hingga garing @ sedikit perang.
- Masukkan ayam @ daging @ udang & kacau hingga layu.
- Masukkan bahan B. Kacau seketika.
- Masukkan santan & kacau sentiasa hingga santan masak.
- Masukkan kesemua kacang dhal.
- Masukkan asam keping & garam secukup rasa.
Note : Pastikan santan sentiasa dikacau supaya kuah tidak mejadi cair & berkepala (santan & kuah terpisah)
(,^^) jangan lupa komen ye..
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment