Bahan-bahan :-
a) 200gm tepung naik sendiri (saya guna blue key)
b) 200 gm butter
c) 170 gm gula castor
d) 4 biji telur
e) Chocolate chips
f) Kacang badam (digoreng seketika tanpa minyak)
g) 1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :-
1) Pukul butter & gula hingga kembang (putih).
2) Masukkan esen vanilla.
3) Masukkan 1 per 1 telur & kacau rata.
4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit & kacau hingga sebati.
5) Masukkan choco & almond, kacau sebati.
6) Sudukan adunan kedalam cup kertas (alas dengan muffin tray).
7) Bakar 12-15 minit @ hingga masak pada 150 C (sy guna oven dapur gas)
----------*----------*----------*----------*----------
Topping :-
a) 100 gm shortening / lemak sayuran
b) 70gm gula ising (diayak 3 kali)
c) 30 gm butter
d) Sedikit esen vanilla
e) Pewarna pilihan
Cara :-
i) Pukul bahan a, b, c dengan hand mixer lebih kurang 15 minit hingga gebu.
ii) Bahagi adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna.
iii) Boleh dihias atas cup cake menggunakan nozel mengikut kretiviti sendiri.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment