Friday, May 25, 2012

[Resepi] Kari Sotong aka Sotong Berempah

Kari sotong tanpa menggunakan santan
Bahan-bahan A (hiris) :
a) 1 biji bawang besar
b) 2 ulas bawang putih
c) 1 inci halia
d) 2 tangkai daun kari


Bahan-bahan B :
a) 10 ekor sotong saiz sederhana
b) 4 sudu makan rempah kari ikan
c) 1 biji tomato
d) Minyak untuk menumis
e) Garam secukupnya
f) Air secukupnya


Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dihiris hingga nauk bau.
2. Masukkan rempah kari ikan dan kacau hingga garing.
3. Masukkan sotong, kacau hingga layu kemudian masukkan air, tomato dan garam secukupnya.
4. Biarkan mendidih seketika dan sedia untuk dihidang.


Tips : Kalau letak lebih kuah jadi la kari sotong tapi kalau tak berkuah jadi la sotong berempah. Tapi kali ni saya buat berkuah.

0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...