Haeder Blog Dec 12
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  photo lyrics_zps43697d5a.png Photobucket

Friday, April 8, 2011

BaWaL St!m TomYaM

sebelum di stim


Bahan2 :

a) 1 ekor ikan bawal.
b) 2 kiub tomyam knorr & 3 sudu mkn air suam.
c) Daun bawang (potong pnjng).
d) Cili besar merah (potong serong) @ cili padi (diketuk).
e) Halia (dihiris).
f) 1 batang serai (diketuk).
g) 5 helai daun limau purut ( disiat).
h) 2 sudu mkn kicap soya cair. 

selepas siap stim =D

Cara2 membuat :-

1) Bersihkan ikan bawal & kelar kiri kanan.
2) Hancurkn kiub tomyam dgn air suam   hingga mnjadi pes.

3) Lumur pes tomyam ke seluruh bdn ikan.
4) Tabur  halia, serai, daun limau purut, cili besar @ cili padi & daun bawang.
5) Tuang @ siram kicap cair .
6) Letakkan ikan dlm pengukus y telah d panaskn trlebih dahulu.
7) Kukus @ stim kn selama 15 minit @ hingga ikan masak. 

# Tak perlu letak garam sbb tomyam dh masin

SeLaMaT MenCuBa ^-^


0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...