ROTI
Roti CapatiBahan-bahan :-
a) 3 cawan penuh tepung capati ( tepung atta)-boleh beli kt pasaraya
b) 1 sudu teh garam @ secukup rasa
c) 1 sudu besar ghee (minyak sapi) @ margerin
d) 1 cawan air suam
kecikkan doh sebesar bola golf |
i) Campur tepung, margerin, garam & air.
ii) Uli selama 10 minit.
iii) Kecil kan doh menjadi sebesar bola golf & letak didalam bekas lain.
iv) Tutup bekas dengan kain lembab.
v) Biarkan selama 1 jam (seelok-eloknya 4-6 jam)
vi) Tabur tepung atas pencanai & canai tepung bentuk bulat ( pastikan tidak terlalu nipis @ tebal)
vii) Bakar atas kuali leper
capati yg siap dimasak |
KUAH
Kari Dhal tanpa rempah kari
kari dhal tanpa rempah kari |
Bahan-bahan :-
b) Daging hancur
c) 1 sudu kecik jintan putih
d) 1'' halia
e) Cili besar
f) 3 ulas bawang putih
(ketiga-tiga bahan ditumbuk)
g) 1 biji tomato
h) 1 biji kentang
(dipotong dadu)
i) 1/2 batang karot - potong panjang
j) Bendi (boleh letak kalau suka)
Cara-cara :-
1) Tumis jintan putih dengan bahan yg ditumbuk hingga naik bau.
2) Masukkan daging hancur.
3) Masukkan kentang, tomato & karot.
4) Masukkan kacang dhal.
5) Masukkan air secukupnya hingga dhal & kentang empuk.
6) Masukkan garam secukup rasa.
ready untuk dimakan =D |
SANGAT SESUAI PADA MENGAMAL DIET ^__^
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment