Haeder Blog Dec 12
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  photo lyrics_zps43697d5a.png Photobucket

Monday, April 18, 2011

RoT! CaPaT! & KaR! DhaL

ROTI
Roti Capati
Bahan-bahan :-
a) 3 cawan penuh tepung capati ( tepung atta)-boleh beli kt pasaraya
b) 1 sudu teh garam @ secukup rasa
c) 1 sudu besar ghee (minyak sapi) @ margerin
d) 1 cawan air suam
kecikkan doh sebesar bola golf
Cara-cara :-
i)  Campur tepung, margerin, garam & air.
ii) Uli selama 10 minit.
iii) Kecil kan doh menjadi sebesar bola golf & letak didalam bekas lain.
iv) Tutup bekas dengan kain lembab.
v) Biarkan selama 1 jam (seelok-eloknya 4-6 jam)
vi) Tabur tepung atas pencanai & canai tepung bentuk bulat ( pastikan tidak terlalu nipis @ tebal)
vii) Bakar atas kuali leper
capati yg siap dimasak
Peringatan :- Doh yg terlalu keras akan menghasilkan capati seperti keropok!

KUAH
Kari Dhal tanpa rempah kari

kari dhal tanpa rempah kari


Bahan-bahan :-
a) 2 genggam dhal direndam - seelok-eloknya 2-3 jam (separuh dikisar@tumbuk)
b) Daging hancur
c) 1 sudu kecik jintan putih

d) 1'' halia
e) Cili besar
f) 3 ulas bawang putih
   (ketiga-tiga bahan ditumbuk)

g) 1 biji tomato
h) 1 biji kentang
    (dipotong dadu)


i) 1/2 batang karot - potong panjang
j) Bendi (boleh letak kalau suka)

Cara-cara :-
1) Tumis jintan putih dengan bahan yg ditumbuk hingga naik bau.
2) Masukkan daging hancur.
3) Masukkan kentang, tomato & karot.
4) Masukkan kacang dhal.
5) Masukkan air secukupnya hingga dhal & kentang empuk.
6) Masukkan garam secukup rasa.

ready untuk dimakan =D

SANGAT SESUAI PADA MENGAMAL DIET ^__^

0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...