Haeder Blog Dec 12
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  photo lyrics_zps43697d5a.png Photobucket

Friday, April 8, 2011

KeTuPaT SoToNg


hasilnya - ketupat sotong yg dikeringkn kuah nya


Bahan-bahan :-


5 ekor sotong sederhana besar. 
60gm beras pulut (bersih & toskan). 
70ml santan pekat + 25ml air. 
4 sudu makan gula merah. 
1 helai daun pandan(disiat). 
Garam secukup rasa. 
Lidi sbg pencucuk.



Cara Memasaknya :-
sotong yg telah siap di isi pulut, lidi yg brlebihan blh dipotong
masak dgn api yg perlahan
a) Masukkan beras pulut kedalam sotong, jgn trlalu penuh separuh bahagian  sahaja.
b) Masukkan kembali kepala sotong dan sematkan / cucukkan lidi supaya beras tak terkeluar.
c) Potong lebihan lidi jika trlalu pnjang.
d) Susun sotong dlm periuk & masukkan santan.
e) Masukkan gula merah, garam secukupnya & daun pandan.
f) Tutup periuk & masak selama lebih kurang sejam dengan api yg perlahan.
g) Sekali sekala kacau santan yg melekat pd keliling periuk.
h) Setelah masak boleh la dihidang.



SELAMAT MENJAMU SELERA!!


0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...