Haeder Blog Dec 12
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  photo lyrics_zps43697d5a.png Photobucket

Wednesday, April 27, 2011

Laksa Penang


lama dah rasanya tak makan laksa penang buatan sendiri maka ngan itu seharian la arini nyum...nyum... laksa je....ehehehe

tambah telur rebus then ready utk dimakan =D
mari...mari tengok bahan-bahannya :-
4 ekor ikan sardin (bersihkan)
5 tangkai cili kering (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
segenggam ikan bilis (dikisar)
2 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
daun kesum (dihiris halus)
4 @ 5 keping asam keping
garam secukup rasa
air (ikut tahap kecairan dikehendaki)
laksa kering (rebus / celur)

Cara memasak :-
1) Rebus ikan sardin kemudian asingkan tulang & isi ikan.
2) Kisar tulang2 ikan kemudian tapis airnya. Campur hasil tapisan dgn isi ikan.  
     Ketepikan.
3) Cili kering, bawang besar & ikan bilis dikisar halus.
4) Dalam periuk, satukan isi ikan, cili yg dikisar, bunga kantan, daun kesum & air.
5) Masak hingga mendidih. Masukkan asam keping & garam secukup rasa.

kesemua bahan dimasukkan dlm periuk

# Seelok-eloknya rendam laksa kering semalaman supaya tidak mengambil masa yg lama untuk merebusnya.

0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...