lama dah rasanya tak makan laksa penang buatan sendiri maka ngan itu seharian la arini nyum...nyum... laksa je....ehehehe
tambah telur rebus then ready utk dimakan =D |
mari...mari tengok bahan-bahannya :-
4 ekor ikan sardin (bersihkan)
5 tangkai cili kering (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
segenggam ikan bilis (dikisar)
2 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
daun kesum (dihiris halus)
4 @ 5 keping asam keping
garam secukup rasa
air (ikut tahap kecairan dikehendaki)
laksa kering (rebus / celur)
Cara memasak :-
1) Rebus ikan sardin kemudian asingkan tulang & isi ikan.
2) Kisar tulang2 ikan kemudian tapis airnya. Campur hasil tapisan dgn isi ikan.
Ketepikan.
3) Cili kering, bawang besar & ikan bilis dikisar halus.
4) Dalam periuk, satukan isi ikan, cili yg dikisar, bunga kantan, daun kesum & air.
5) Masak hingga mendidih. Masukkan asam keping & garam secukup rasa.
kesemua bahan dimasukkan dlm periuk |
# Seelok-eloknya rendam laksa kering semalaman supaya tidak mengambil masa yg lama untuk merebusnya.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment