Haeder Blog Dec 12
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  photo lyrics_zps43697d5a.png Photobucket

Friday, April 29, 2011

Puteri Ayu

dah lama sgt tak bt kueh ni... jatuh cinta ngan kueh ni selepas kali prtama mkn kueh yg dibuat oleh mak kwn msa skolah rendah dulu, trus mintak resipi mak dia & selepas lebih 16 tahun, aku brjaya buat sendiri ngan rasa yg tetap sama walaupan guna acuan apam...heheheh... 

guna acuan puteri ayu utk hasil yg lbh menarik


Bahan utk lbh kurang 20 biji :-
1) 2 cawan tepung gandum
2) 1 cawan gula kastor
3) 2 biji telur (dibuang pusat)
4) 1 cawan santan (diambil 3/4 dr sebelah kepala)
5) 1 susu kecil ovelette
6) 1 sudu teh baking powder
7) 1 sudu teh pewarna hijau
8) 1 sudu teh perasa pandan (tak letak pn takpe)

                                                   @

Bahan utk lebih kurang 50 biji :-
1) 4 cawan tepung gandum
2) 1 1/2 cawan gula kastor
3) 3 biji telur (dibuang pusat) 
4) 1 1/2 cawan santan (ambil dr 1 peket (50gm) santan serbuk + 1 1/2 cwn air)
5) 1 susu mkn ovelette
6) 1 sudu mkn baking powder
7) 1 sudu mkn pewarna hijau
8) 1 sudu mkn perasa pandan (tak letak pn takpe)

Inti kelapa :-
1) 1/2 biji kelapa parut 
2) 2 sudu teh garam
3) 1 sudu mkn tpung ubi
     (satukan ketiga-tiga bahan & gaul rata)

Cara :-

1) Campurkan tepung gandum dgn baking powder. Ketepikan
2) Putar telur & gula kastor hingga kembang. Masukkan ovelette & pukul rata.
3) Masukkan sedikit demi sedikit tepung & berselang selikan santan.
4) Masukkan pewarna hijau & perasa pandan.
5) Sapu acuan dgn sedikit minyak. Tekan inti kelapa dlm acuan.
6) Tuang adunan kedalam acuan.
7) Kukus selama 15 minit dgn api yg sederhana. Pastikan air kukusan dipanaskan
     terlebih dahulu.




0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...