Cencaru Bakar
a) Ikan cencaru (jumlah & saiz ikan trpulang pd selera masing2)
b) Basuh bersih (jgn buang kulit keras)
c) Bakar kayu arang hingga menjadi bara.
d) Bakar ikan hingga masak (pastikn jgn bakar trlalu kering)
ikan bakar dimakan dgn nasi panas, budu perahan kasturi & ulam timun... nyum...nyum..nyum |
Asam Pedas Cencaru
Bahan-bahan :
a) Seekor ikan cencaru saiz sederhana d potong 3
b) 6 sudu bsr pes cili kering
c) 2 ulas bwg putih (tumbuk)
d) 1 labu bwh besar (tumbuk)
e) 1 sudu kecik kerisik
f) beberapa helai daum kesum
g) sedikit air asam jawa
h) minyak utk menumis
i) garam secukup rasa
j) Air secukupnya
Cara membuat :
a) Tumis pes cili kering brsama bwg besar & bwg putih hingga garing.
b) Masukkan ikan cencaru, kacau hingga sedikit layu.
c) Masukkan kerisik, daun kesum & air asam jawa.
d) Masukkan air mengikut tahap kecairan kuah yg d kehendaki.
e) Biar hingga menggelegak, kacau sekali sekala.
f) Masukkan garam secukupnya.
g) Setelah ikan masak boleh lh d hidang utk lunch @ dinner
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment