Cencaru Bakar
a) Ikan cencaru (jumlah & saiz ikan trpulang pd selera masing2)
b) Basuh bersih (jgn buang kulit keras)
c) Bakar kayu arang hingga menjadi bara.
d) Bakar ikan hingga masak (pastikn jgn bakar trlalu kering)
| ikan bakar dimakan dgn nasi panas, budu perahan kasturi & ulam timun... nyum...nyum..nyum |
Asam Pedas Cencaru
Bahan-bahan :
a) Seekor ikan cencaru saiz sederhana d potong 3
b) 6 sudu bsr pes cili kering
c) 2 ulas bwg putih (tumbuk)
d) 1 labu bwh besar (tumbuk)
e) 1 sudu kecik kerisik
f) beberapa helai daum kesum
g) sedikit air asam jawa
h) minyak utk menumis
i) garam secukup rasa
j) Air secukupnya
Cara membuat :
a) Tumis pes cili kering brsama bwg besar & bwg putih hingga garing.
b) Masukkan ikan cencaru, kacau hingga sedikit layu.
c) Masukkan kerisik, daun kesum & air asam jawa.
d) Masukkan air mengikut tahap kecairan kuah yg d kehendaki.
e) Biar hingga menggelegak, kacau sekali sekala.
f) Masukkan garam secukupnya.
g) Setelah ikan masak boleh lh d hidang utk lunch @ dinner













0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment