Haeder Blog Dec 12
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  photo lyrics_zps43697d5a.png Photobucket

Sunday, April 24, 2011

Taucu Ikan Sardin @ Gelama

masa bt menu ni cili bsr ngan buncis dh abis stock tu sbb la tak cantik,nmpk ikan je =D

Bahan-bahannya :-
i) 2 ekor ikan sardin @ gelama dilumur sedikit garam & serbuk kunyit
ii) Bawang merah (dihiris halus)
iii) Bawang putih (dihiris halus)
iv) 1'' halia (dihiris halus)
v) 2 sudu besar taucu (1 sudu ditumbuk)
vi) Cili besar merah (dihiris kasar)
vii) Kacang buncis - kalau suka (dibelah dua)
Viii) Soohun - kalau suka (rendam dulu)


# Tak perlu garam sbb taucu dah masin


Cara-cara membuat :-
1) Goreng ikan terlebih dahulu & letak tepi.
2) Tumis bahan yg dihiris halus hingga naik bau.
3) Masukkan taucu, kacang buncis & cili besar.
4)Masukkan soohun & air secukupnya.
5) Ikan dimasukkan akhir sekali bila kuah dh masak.

0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...