Bahan-bahan :-
a) Ayam yg telah dibersihkan
b) Rempah kerutup adabi
c) 4 ulas bawang merah (kisar)
d) 4 ulas bawang putih (kisar)
e) 1'' halia (kisar)
f) 2 batang serai (kisar)
g) Sebelah biji kelapa diambil santannya (asingkn pati & cairnya)
h) 2 sudu kerisik
i) Minyak untuk menumis
j) Garam secukup rasa
i) Minyak untuk menumis
j) Garam secukup rasa
Cara-cara membuat :-
1) Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yg dikisar hingga naik bau.
2) Masukkan rempah kerutup adabi & goreng hingga naik bau.
3) Masukkan ayan yg telah dibersihkan. Biar seketika ayam mengecut.
4) Masukkan kerisik.
5) Tuang santan yg cair & biar hingga ayam empuk.
6) Setelah empuk tuangkn pati santan, masukkan garam secukupnya & kacau hingga masak.
# Pastikan kuah terus dikacau supaya tidak pecah minyak yg menyebabkan kuah cair.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment