Haeder Blog Dec 12
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket  photo lyrics_zps43697d5a.png Photobucket

Thursday, April 21, 2011

KeRuTuP AyAm


Bahan-bahan :-
a) Ayam yg telah dibersihkan
b) Rempah kerutup adabi
c) 4 ulas bawang merah (kisar)
d) 4 ulas bawang putih (kisar)
e) 1'' halia (kisar)
f) 2 batang serai (kisar)
g) Sebelah biji kelapa diambil santannya (asingkn pati & cairnya)
h) 2 sudu kerisik 
i) Minyak untuk menumis
j) Garam secukup rasa 

Cara-cara membuat :-
1) Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yg dikisar hingga naik bau.
2) Masukkan rempah kerutup adabi & goreng hingga naik bau.
3) Masukkan ayan yg telah dibersihkan. Biar seketika ayam mengecut.
4) Masukkan kerisik.
5) Tuang santan yg cair & biar hingga ayam empuk.
6) Setelah empuk tuangkn pati santan, masukkan garam secukupnya & kacau hingga masak.


# Pastikan kuah terus dikacau supaya tidak pecah minyak yg menyebabkan kuah cair.  



0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...