dah lama sangat nak buat char kuey teow dan ni baru berpeluang gara-gara baru jumpa sos ikan...hehehe
char kuey teow ni kena masak sepinggan-sepinggan, kalau gandakan bahan untuk masak sekali gus berpinggan-pinggan nanti jadi tak sedap..
yang ni tak letak udang tu pasal nampak kerang je... =) |
jom tengok bahan-bahannya :-
1. 1 sudu minyak masak
2. 1 ulas bawang putih (dicincang)
3. 1 sudu pes cili
4. 5 ekor udang
5. 1 genggam kerang
6. 1 sudu sos tiram
7. 1 sudu kicap cair masin
8. 1 sudu sos ikan
9. 1 genggam kuey teow
10. sedikit taugeh
11. sedikit kucai (dipotong 1" @ 2")
12. sebiji telur
13. 1/2 @ 1 cawan air ~ ikut saiz cawan la, kalau nak berkuah lebihkn air
cara-caranya :-
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang putih & pes cili (goreng sekejap).
3. Masukkan udang (goreng sekejap)
4. Masukkan sos tiram, sos ikan, kicap cair & air.
5. Masukkan kerang & kuey teow & biar mendidih seketika.
6. Masukkan taugeh & kucai.
7. Kecilkan api kemudian masukkan telur.
8. Pecahkan telur kuning & gaul2 shingga rata seketika kemudian angkat.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment