Monday, June 20, 2011

A!skr!m GoRenG

Sebelum ni tengok kat kedai makan orang order aiskrim goreng, timbul tanda tanya macam mana la rupa aiskrim goreng tu agaknya tapi tak penah terfikir plak nak order... tapi tu cerita dulu la, akhirnya buat sendiri aiskrim goreng... yummy...yummy... memang sedap... cara nak buatnya very simple...

perlukan beberapa keping roti gardenia
aiskrim apa-apa perisa satu kotak
scoop aiskrim
plastik bersih
cawan/mangkuk kecik sebagai acuan bagi jadi macam gambar kat bawah ni

Cara-caranya :-
1. Letak 1 scoop aiskrim atas sekeping roti. Nak gelek dulu roti tu pun boleh tapi saya tak gelek pun.
2. Lapiskan sekeping lagi roti atas aiskrim tadi sebagai penutup.
3. Guna cawan @ mangkuk sebagai acuan & tekan keatas roti tadi, lebihan roti ditepi-tepi dibuang @ boleh dibuat puding.
5. Terus masukkan  kedalam peti ais bahagian beku selama beberapa jam. Saya biarkan semalaman.

Cara Mengoreng :-
1. Panaskan dulu minyak hingga betul-betul panas.
2. Keluarkan roti aiskrim & terus masukkan kedalam minyak panas tadi.
3. Goreng hingga nampak kekuningan. Jangan lama-lama nanti aiskrim cair.
4. Angkat & boleh terus dimakan.

macam ni la rupanya aiskrim goreng yang telah siap digoreng... kena terus makan selepas goreng kalau tak nanti aiskrim mencair dah tak best... sangat sedap & lazat.. nyum...nyum... jemput makan ^__^

4 comments:

  1. icecream goreng!! my favourite!!

    pakai roti biasa je eyhh? tak lembik ke nanti roti tuu?

    ReplyDelete
  2. @Najlaa 'Aqilah :: aah roti biasa je, tak lembik sbb lepas bt roti tu jd bulat trus masuk kn dlm peti ais utk bbrapa jam @ 1 ari then bru goreng ngn minyak yg dh btul2 pns... =D

    ReplyDelete
  3. woah senangnye ! hero nk buat guk lah! ada cara buat puding tak ? hehee

    ReplyDelete
  4. @Mr Danel :: buat jgn tak buat.... bukan susan pun, simple sgt n yg penting sedap... ^^,

    nak puding mcm mana, yg mcm agar-agar tu ke mcm puding roti/jagung tu..?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...