Friday, June 17, 2011

Puding Roti Bersos Kastard

Bahan A :-
250ml susu segar
4 keping roti gardenia putih

Bahan B :-
2 sudu besar gula halus
1 1/2 sudu besar butter dicairkan
1 biji telur (dibuang pusatnya)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung

Bahan untuk sos :-
1/2 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
Cara-cara :-
1. Koyakkan roti & letak dalam loyang kemudian tuang susu & rendam selama 15 minit.
2. Campur kesemua bahan B, kemudian tuang kedalam loyang yang berisi bahan A.
3. Bakar dengan suhu 150C selama 30minit @ sehingga masak.
4. Masukkan kesemua bahan C & panaskan sebentar dengan api yang perlahan.


**** Setelah puding masak, keluarkan dari oven & sejukkan pada suhu bilik sebelum dimasukkan kedalam peti ais.
**** Jika tak suka sos kastard, boleh juga dimakan dengan susu cair begitu sahaja..

0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...