Jom layan bergedil... makan gitu best makan dengan nasi pun best..
Bahan-bahan :-
1. 5 biji kentang saiz besar (saya guna kentang holland)
2. Daging / isi ayam dipotong @ cincang halus
3. 1 labu bawang besar dicincang
4. Sedikit serbuk black paper (optional)
5. Sedikit daun bawang & daun sup potong halus (optional)
6. Sedikit garam halus
7. Sebiji telur (untuk salut)
macam mana nak tahu empuk, cucuk dengan garfu |
Cara Membuat :-
1. Kupas kulit kentang, potong dadu dan kukus selama 10minit @ hingga empuk seperti dalam gambar.
2. Setelah empuk, angkat ke dalam mangkuk, masukkan garam, black paper & lenyek hingga hancur.
3. Kemudian masukkan daging/ayam, bawang besar, daun bawang & daun sup.
4. Gaul hingga rata & bentukkan bulat-bulat ikut citarasa.
5. Masukkan adunan yang telah dibentuk kedalam peti ais suhu biasa seketika bertujuan mengeraskan sedikit adunan. (kalau nak terus goreng pun boleh)
6. Pecahkan telur & ketuk seperti nak buat telur dadar.
7. Celup begedil kedalam telur & masukkan kedalam minyak yang cukup panas.
8. Setelah sebelah permukaan telah garing terbalikkan sekali sahaja dalam proses menggoreng.
Note :
1. Jangan goreng terlalu banyak bergedil untuk sekali goreng macam goreng cekodok. (saya masukkan 4 ketul untuk sekali goreng)
2. Jika bergedil bercamtum, jangan cuba untuk pisahkan nanti begedil akan pecah.
3. Kalau boleh terbalikkan kesemua bergedil serentak.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete