Selamat petang.... lebih kurang lagi setengah jam nak berbuka puasa.. sempat lagi nak post entry resipi donut yang baru siap sekejap tadi buat juadah berbuka puasa...
Bahan-bahan :-
Bahan A
a) 300 gm tepung gandum
b) 50 gm tepung naik sendiri (saya guna blue key)
c) 50 gm gula kastor
d) 15 gm susu tepung
e) 1/2 sudu kecil garam
f) 5.5 gm @ setengah paket mauripan
Bahan B
a) 30 gm butter
b) 1 sudu kecil bread softener
c)170 ml air suam
Bahan C (untuk menggoreng)
a) Minyak secukupnya
b) 1 sudu besar butter
Cara-cara :-
1. Mauripan & garam dibancuh dengan sedikit air suam. Ketepikan.
2. Gaul semua BHN A (a-d) sama rata.
3. Masukkan BHN B (a & b).
4. Masukkan bancuhan mauripan tadi & gaul rata, kemudian masukkan baki air suam tadi sikit-sikit.
5. Uli lebih kurang 15 minit @ hingga adunan menjadi doh licin & kering.
6. Perap adunan lebih kurang 20 minit @ hingga adunan naik sekali ganda.
7. Canai adunan ikut ketebalan yang sesuai & terap menggunakan acuan donut.
8. Rehatkan donut yang telah diterap selama 20 minit lagi.
9. Panaskan kuali & masukkan BHN C.
10. Goreng hingga garing & sira dengan gula ising.
Note : Pastikan papan pencanai ditabur tepung sebelum mencanai bagi mengelakkan adunan melekat.
Adunan ni saya buat separuh je, kalau nak banyak gandakan la bahan-bahannya.
lama tak makan donut..nak buat sendiri takut xjadi lak..huhu..
ReplyDelete@eyida : sy pun 1st time guna resipi ni, sebelum ni guna resipi lain2 tp x menjd spt dikehendaki tp resipi yg ni alhamdulillah menjadi, dh sejuk pun still lembut lg.. cuma bhn kna tepat n kena uli betul2...
ReplyDeletecuba la, insyaALLAH menjadi..
@m!ra_mahara insyaallah, nanti akan dicuba..:)
ReplyDelete