Friday, February 24, 2012

Homemade "Apam Balik"

Ringkas, mudah & cepat...  Semudah ABC.... =D
Bahan-bahan :-
a) 2 cawan tepung gandum
b) 1/2 cawan gula pasir
c) 4 sudu teh serbuk penaik
d) 1/2 sudu teh garam halus
e) 1 sudu minyak masak
f) 1/2 sudu susu dibancuh dengan 2 cawan air

Inti :-
a) Gula pasir secukupnya 
b) Jagung @ kacang tanah yg telah dikisar (optional)

Cara-cara :-
1. Campurkan semua bahan kedalam mangkuk.
2. Whisk dengan kelajuan maksimum hingga kembang (buih-buih kelihatan)
3. Panaskan 'nonstick pan' dan masukkan sesenduk adunan.
4. i) Untuk apam balik nipis - Ratakan adunan macam nak buat lempeng tapi jangan terlalu nipis.
    ii) Untuk apam balik tebal - Jangan ratakan adunan.
5. Taburkan gula pasir & kacang tanah @ jagung.
6. Tutup kuali dan biarkan hingga kelihatan kekuningan/garing dikeliling adunan.
7. Lipat 2 dan boleh diangkat.

Tips :
i) Sukat menggunakan apa-apa saiz cawan pun tak kisah asalkan semua bahan-bahan disukat dengan cawan yang sama.
ii) Kalau guna cawan yang terlalu besar / kecil, pastikan jumlah penggunaan tepung penaik bersesuaian ye, kalau tak nanti terbantut pulak apam baliknya.
iii) Sedap dimakan ketika masih panas. 

0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...