Wednesday, July 27, 2011

Final Episode @ Kota K!nabalu

Hola...good morning to readers yang menjengah diawal pagi... ^^,
Pagi ni entry last episode my journey to KK, sambungan untuk Part 1 & Part 2
lalalala....

Oleh kerana hari terakhir.. sebelum keluar siap-siap kemas la katilnya, masa check in kemas bila nak check out pun atleast kemas la sikit takde la serabut je...

Beg-beg pun dah siap-siap packing letak tepi... kang nak check out senang terus angkat je... so potensi untuk tertinggal barang kurang la... 

Planning hari ni nak ke Muzium Marin kat UMS so after breakfast terus ke terminal..
Ni City Bus.. bus ni je yang masuk dalam bandar KK, bus lain tak masuk... tambangnya RM0.50 je, kalau nak ke Jesselton Point pun boleh naik bus ni jugak... apa benda Jesselton Point tu boleh tengok kat Sini... 

Ada banyak perkhidmatan bus kat KK ni... sebelah sini semua bus & van ada belang oren...

Sebelah sini pulak belang biru... ni KK tau buka labuan... iklan je tu... =D

Ni tempat tunggu bus, kat atas bumbung tu ada lekat papan tanda mewakili nama tempat so contohnya kalau nak pergi inanam~bus @ van yang pergi inanam mesti ada parking kat depan papan tanda tu... so korang takkan sesat @ salah naik bus sebab bus siap tulis nama tempat yang dituju, no bus & parking tunggu penumpang di tempat yang betul...    

Lokasi UMS agak jauh dari bandar KK, ni tempat terakhir yang dituju & paling jauh... naik pulak bus mini yang laluannya masuk kawasan taman-taman perumahan sekali bukan lalu kat jalan besar je sampaikan tempat turun pesakit Hospital Likas pun bus ni masuk... Bagus betul, takyah orang nak kena jalan jauh.... turun bus je terus masuk lobi hospital...

Masa bus masuk taman-taman peruhaman, ternampak berderet rumah-rumah yang ada bendera macam ni sepesen je semua... mula-mula heran jugak tapi bila dah sampai hujung baru perasan hostel student UMS rupanya... ^__^

Akhirnya selepas 1/2 jam sampai jugak ke UMS tapi tak dapat nak ke muzium marin tu sebab jarak dari pintu masuk ke muzium tu lebih kurang 30minit... kalau naik kenderaan sendiri / teksi boleh la pegi ni jalan kaki memang mustahil la... so snap beberapa keping gambar kat sini sebelum tunggu bus semula balik ke pusat bandar KK.. 

Sampai KK lunch dulu sebelum balik bilik hotel... 
Menu saya...

Soto pilihan hubby... masa nak order ni, hubby cakap bihun sup... terpinga-pinga je diorang..

then rehat-rehat kejab tuggu kul 1200pm untuk check out...
Dah check out, kitorang terus je ke Kota kinabalu International Airport walaupun masih awal... 

Pukul 1400pm kitorang terus je check in beg walaupun flight pukul 1730 then ambik boarding pass sekali...

Economy class je...


Kapal yang bakal dinaiki... MH 2617

Sambil-sambil menunggu kapal kat depature hall tu sempat snap gambar-gambar kapal yang turun & naik... waktu sibuk masa ni, banyak burung besi yang landing & takeoff...  

Selepas delay 15 minit, akhirnya 1745 baru dapat masuk kapal...

Bergerak meninggalkan airport... selamat tinggal KK!! 
kapal berlepas tepat jam 1810pm

1820pm : Kapal dah berada diruang udara, cuaca berkabus je & lembab sebab baru lepas hujan...
Pulau Gaya, Sapi, Mamutik, Manukan & Suluk dari ruang udara....

Selepas 1/2 jam, dinner dah dihidangkan... perut pun dah lapar, jom makan \(^_^)/... yeahhh
oppss... bismillah...

1842pm : Kapal terbang pada ketinggian 30,000 kaki atas aras laut dengan kelajuan 800km/j masuk melalui barat ikut ruang udara Kuantan terus ke KL...
2010pm : Kapal berada pada 150km ke timur KLIA dengan cuaca berawan pada suhu 28c...
2015pm : Pesawat mula menurun..
2019pm : Lampu dalam kabin dimalapkan untuk tujuan pendaratan kapal...
2028pm : Landing time...
2030pm : Touch down... Alhamdulillah, tiba dengan selamat...

Home sweet home... pick up beg dulu then pegi solat sebelum meninggalkan KLIA... 

Souvenir yang sempat dibeli di KK...

Selesai sudah catatan perjalanan 4 hari 3 malam di Kota Kinabalu... Merakam 1001 kenangan & pengalaman yang tidak mungkin dapat dibeli dimana-mana... thanks a lot to my hubby for the precious moment....
next vacation... eheheheh



0 Br!LL!anT !DeA:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...