Sejak beberapa minggu lepas rasa nak makan karipap keledek sampai la minggu ni baru la dapat buat... karipap biasa je bukan karipap pusing, tak berapa minat karipap pusing..
Bahan-bahan untuk inti (keledek) :-
1. 3 ketul keledek sederhana besar (didadu)
2. Daging @ ayam (cincang @ dadu)
3. 1 labu bawang besar (cincang halus)
4. 3 ulas bawang putih (cincang halus)
5. Segenggam udang kering (tumbuk hancur)
6. 3 tangkai daun kari (nak mayam halus pun boleh)
7. 1 peket kecil rempah kari daging
8. Gula & garam secukupnya
9. Minyak untuk menumis
10. Air secukupnya
Cara-cara masak inti :-
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari & goreng hingga garing (naik bau & berubah sikit warnanya)
3. Masukkan daging @ ayam, goreng hingga layu.
3. Masukkan daging @ ayam, goreng hingga layu.
4. Masukkan udang kering, goreng seketika kemudian masukkan air & keledek.
5. Masukkan daun kari.
6. Pastikan air separas keledek @ cukup-cukup untuk keledek empuk.
7. Apabila keledek hampir empuk (kuah hampir kering), masukkan garam & gula secukup rasa.
8. Hancurkan keledek & biarkan atas kuali hingga inti tak nampak cair.
9. Angkat & sejukkan.
Bahan-bahan buat kulit :-
1. Tepung gandum secukupnya.
2. Minyak secukupnya dipanaskan.
3. Garam & air secukupnya (satukan menjadi air garam)
Cara-cara buat doh :-
1. Tuang minyak panas keatas tepung. Gaul hingga rata. (guna senduk dulu kemudian baru guna tangan)
2. Setelah rata tuang air garam sedikit demi sedikit & ulu hingga menjadi doh licin.
3. Boleh la dicanai & diterap menjadi karipap.
Note :-
a) Masa masak inti, jangan masukkan garam & gula ketika air masih banyak, nanti bila kuah kering inti jadi terlalu masin @ manis.
b) Karipap tahan beberapa hari jika digoreng setengah masak & disimpan sejuk.
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment