Satay yang telah siap dibakar... nyum...nyum
Bahan-bahan :-
a) 1 kg Daging ros/batang pinang @ Isi ayam
b) 2 Bawang besar *
c) 1 labu Bawang putih *
d) 3 batang serai *
e) 3" Lengkuas *
f) 3" Halia *
g) 2" Kunyit hidup *
h) 350gm gula pasir + gula merah (campur kedua-duanya)
i) 1 1/2 peket rempah kari daging Babas
i) Garam secukupnya
j) Lidi pencucuk
k) Minyak + sedikit air (renjis pada satay)
Cara-cara penyediaan :-
1. Potong daging ikut kesesuaian kemudian basuh, toskan dan ketepikan.
2. Kisar semua bahan bertanda (*)
3. Campur semua bahan yang telah dikisar bersama gula, garam dan rempah kari.
4. Gaul ayam atau daging tadi dengan bahan-bahan yang telah dikisar hingga sebati dan perap selama 2, 3 jam.
5. Cucukkan pada lidi satay. Pastikan dicucuk tidak terlalu tebal dan rapat.
6. Bakar mengunakan suhu panas yang perlahan dan setelah 3/4 masak, renjiskan campuran minyak & air untuk mengelakkan daging terlalu kering dan keras.
7. Setelah masak, boleh dinikmati bersama kuah kacang dan nasi impit.
Selamat Mencuba!!
v(^__^)v
0 Br!LL!anT !DeA:
Post a Comment